Ο Τραμπ μειώνει τη φορολογία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει προεδρικό διάταγμα σήμερα για τη χρηματοδότηση, αλλά και τη μείωση των φορολογικών βαρών, ενώ θα υπογραφούν και δύο μνημόνια σχετικά την επανεξέταση των ομοσπονδιακών κανονισμών που διέπουν την λειτουργία των εταιρικών κοινοπραξιών.

Τα μνημόνια ζητούν από τον υπουργό των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να εξετάσουν τη λειτουργία δύο συμβουλίων (Orderly Liquidation Authority, Financial Stability Oversight Council -FSOC) που εντάσσονται στο πλαίσιο ειδικής νομοθεσίας (Dodd-Frank Wall Street Reform law) αναφορικά με τη λειτουργία των τραπεζών. Η νομοθεσία αυτή ενεργοποιήθηκε από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μετά την οικονομική κρίση της περιόδου 2008-2009.

Η υπογραφή των παραπάνω αναφερόμενων επίσημων κειμένων θα γίνει σήμερα από τον Τραμπ στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο, ενώ υλοποιεί μία βασική προεκλογική του υπόσχεση, με το επίκεντρο του πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος στη μείωση της φορολογίας.

Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του θα επανεξετάσει σημαντικούς κανονισμούς για τη φορολογία που ενεργοποιήθηκαν το 2016, προκειμένου να διαπιστώσει εάν εφαρμόζονται καταχρηστικά και σε βάρος των Αμερικανών φορολογουμένων, ενώ καλείται να καταργήσει πολύπλοκες νομικές διατάξεις που δυσχεραίνουν την εφαρμογή του φορολογικού κώδικα. Ο Μνούτσιν είχε δηλώσει χθες ότι το υπουργείο των Οικονομικών, εργάζεται ημέρα και νύχτα για την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ενώ σύντομα θα έχει κατορθώσει να επιτύχει τη ριζική αναδιοργάνωσή του.

Το Κογκρέσο από την πλευρά του απέτυχε πρόσφατα να υλοποιήσει μία άλλη προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ σχετικά με την κατάργηση και αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, το οποίο είχε προωθήσει ο Ομπάμα και είναι ευρύτερα γνωστό ως Obamacare.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι ο πρώτος για δεκαετίες ουσιαστικά αναθεωρημένος φορολογικός κώδικας στις ΗΠΑ δε θα είναι έτοιμος νωρίτερα από τους τελευταίους μήνες του 2017. Έτσι, η επανεξέταση που διατάζει σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση μία δίοδο προσέγγισης του ζητήματος ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο Κογκρέσο.

Η αρχή ρευστοποίησης αλλά και το συμβούλιο FSOC δημιουργήθηκαν υπό το νομικό πλαίσιο (Dodd-Frank) με στόχο την λήψη προληπτικών μέτρων προκειμένου να μην επαναληφθεί η οικονομική κρίση της περιόδου 2007-2009, όταν η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε με δισεκατομμύρια δολάρια την οικονομική ρευστότητα των τραπεζών που κατέρρεαν. Έτσι, αποφεύχθηκε η γενίκευση επέκτασης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στο σύνολο της αμερικανικής οικονομίας.

Τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ διέταξε την επανεξέταση του αναφερόμενου νομικού πλαισίου αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιθυμεί να καταργήσει μεγάλο αριθμό νομικών προβλέψεων. Προς την κατεύθυνση αυτοί εργάζονται κι αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι τράπεζες από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του νόμου Dodd-Frank μείωσαν την οικονομική τους ρευστότητα, ενώ έκαναν πιο πολύπλοκη την λειτουργία τους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι τονίζουν επίσης, ότι το συμβούλιο FSOC λειτουργεί προβληματικά και στερείται διαφάνειας.

Ο Μνούτσιν έχει χρονικό περιθώριο 180 ημερών προκειμένου ν’ αναφέρει στον Τραμπ για το πλαίσιο λειτουργίας της αρμόδιας για την οικονομική ρευστότητα, αρχής. Η αρχή αυτή, αξιοποιείται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προκειμένου να παρέμβει στην περίπτωση χειρισμού μιας οικονομικής κατάστασης ανάγκης, βοηθώντας την οικονομική ανάκαμψη τραπεζών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Παράλληλα, η αναφορά του Μνούτσιν θα παρουσιάζει επιλογές για την εναλλακτική χρήση της χρεοκοπίας, τις συνέπειες των εταιριών που χρεοκοπούν στην οικονομική σταθερότητα των ΗΠΑ, αλλά και το ρόλο της επιτροπής, στη λήψη αποφάσεων για φορολογικά ζητήματα ή επιλογές οικονομικού ρίσκου, αναφέρει το ΑΠΕ.


Exit mobile version