Ήταν μια πολυαναμενόμενη ομιλία αυτή του Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση του Έθνους, που εκφώνησε πριν λίγες ώρες ενώπιον του Κογκρέσου. Έβγαλε ειδήσεις σε ορισμένα σημεία, σε άλλα έμεινε στην πεπατημένη, αλλά γενικά κινήθηκε σε ήπιους τόνους. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να εμφανιστεί συμφιλιωτικός απέναντι στους αντιπάλους του Δημοκρατικούς χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «συνεργασία» ή «συμβιβασμός» με στόχο να αποδυναμώσει ή ακόμη και να ακυρώσει δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος του.
«Θα φροντίσω να κτιστεί»
«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός οικονομικού θαύματος στις ΗΠΑ. Το μόνο που μπορεί να το σταματήσει είναι οι ανόητοι πόλεμοι, οι πολιτικές ή γελοίες κομματικές έρευνες. Εάν θέλουμε να έχουμε ειρήνη και νομιμότητα, δεν μπορεί να υπάρχουν πόλεμοι και έρευνες. Δεν δουλεύει (το σύστημα) με αυτόν τον τρόπο». Από την αρχή της ομιλίας του διάρκειας 82 λεπτών ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την ανέγερση τείχους στα νότια σύνορα της χώρας του με το Μεξικό. Και επικαλέστηκε ηθικούς κανόνες που κάνουν επιτακτική αυτήν την αναγκαιότητα.
«Απόψε σας ζητώ να υπερασπιστείτε τα πολύ επικίνδυνα νότια σύνορά μας από αγάπη και αφοσίωση στους συμπατριώτες μας και τη χώρα μας. Ανοχή απέναντι στην παράνομη μετανάστευση δεν αποτελεί συμπόνια, είναι βαρβαρότητα. Στο παρελθόν οι περισσότεροι σε αυτήν την αίθουσα ψήφισαν υπέρ της ανέγερσης τείχους, αλλά δεν κτίστηκε ποτέ. Θα φροντίσω να κτιστεί»!
Ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε ωστόσο να απειλήσει με κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να εντείνει τις πιέσεις προς τους Δημοκρατικούς. Παρατηρητές κατέγραψαν οπισθοχώρηση σε σχέση με το αίτημά του ανέγερσης τείχους 2.000 χιλιομέτρων κάνοντας λόγο για ένα «τείχος από συρματοπλέγματα που θα πρέπει να χτιστεί εκεί που είναι αναγκαίο».
«Τα μεγάλα έθνη δεν εμπλέκονται σε ατέρμονους πολέμους»
Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγγειλε ότι στις 27 και 28 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί για δεύτερη φορά με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιόνγκ Ουν στο Βιετνάμ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την αποπυρηνικοποίηση στην κορεατική χερσόνησο και υπερασπίστηκε την καταγγελία της Συνθήκης για τις πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF). Για τις προθέσεις του σε σχέση με την Εγγύς και Μέση Ανατολή υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε εποικοδομητικό δίαλογο με ομάδες του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και των Ταλιμπάν, γι αυτό και είναι σε θέση να μειώσει τις αμερικανικές δυνάμεις.
«Οι θαρραλέες ένοπλες δυνάμεις μας πολέμησαν στην περιοχή για 19 χρόνια» υπενθύμισε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ σχεδόν 7.000 Αμερικανοί ήρωες έδωσαν τη ζωή τους, 52.000 Αμερικανοί τραυματίστηκαν σοβαρά. Ξοδέψαμε πάνω από 7 τρις δολάρια στην Εγγύς Ανατολή. Ως προεδρικός υποψήφιος, υποστήριξα μια νέα προσέγγιση. Τα μεγάλα έθνη δεν εμπλέκονται σε ατέρμονους πολέμους».
Πηγή: Deutsche Welle