Quantcast
Ο Σόιμπλε πρόσφερε 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για Grexit - enikonomia.gr
share

Ο Σόιμπλε πρόσφερε 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για Grexit

δημοσιεύτηκε:

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν έτοιμος “να δώσει 50 δισ. ευρώ στην Ελλάδα” εάν ο Γ. Βαρουφάκης, στη διάρκεια της θητείας του ως ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας, συμφωνούσε στην έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, αναφέρει μια υψηλόβαθμη πηγή που επικαλείται το Euractiv.

Ο Γερμανός πρωθυπουργός περιγράφεται από την πηγή του πρακτορείου ως “αληθινός Ευρωπαίος”, ο οποίος δεν είχε τίποτα εναντίον της Ελλάδας, αλλά τασσόταν υπέρ του σκληρού φαρμάκου για καλό σκοπό.

Ο Σόιμπλε φέρεται να υποθέτει ότι η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν υπέρ της εξόδου από το ευρώ, σε μια κίνηση συνεπή με την ιδεολογία της. Και ήταν έτοιμος να βάλει λεφτά στο τραπέζι για να την ενθαρρύνει να τα πάρει.

Στο δημοσίευμα του Euractiv, που επικαλείται το γαλλικό Mediapart, επισημαίνεται ότι ο Σόιμπλε φέρεται να ρώτησε πόσα θέλει η Ελλάδα για να φύγει από το ευρώ. Αυτό λέγεται ότι έλαβε χώρα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απέρριψε τις προτάσεις των διεθνών πιστωτών.

Αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euractiv, ο Σόιμπλε είχε κατά νου συγκεκριμένο ποσό -50 δισ. ευρώ- εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε το Grexit.

O Schaeuble προφανώς δεν είπε από πού θα προερχόταν τα λεφτά. Μέρος ενός τέτοιου πακέτου θα μπορούσε να βρεθεί από τα 35 δισ. ευρώ της Κομισιόν προς την Αθήνα μέχρι το 2020, μαζί με τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Εάν η Ελλάδα είχε επιλέξει το Grexit, θα χανόταν περισσότερα από 300 δισ. ευρώ σε χρέος προς τους πιστωτές, αλλά θα ερχόταν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 50 δισ. ευρώ για να χτίσει ένα νέο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι παρά την ιδεολογία του κόμματός του, στην έκτακτη σύνοδο της 12ης Ιουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να τιμήσει την επιθυμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων, που θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ.

Η απόφαση του Τσίπρα αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη δεδομένων των όρων των πιστωτών, τους οποίους η πηγή του Euractiv χαρακτήρισε ως “πολύ, πολύ πιο σκληρούς σε σχέση με οποιαδήποτε χώρα, ιστορικά μιλώντας”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.