Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για την ομιλία του το 2012, στην οποία προειδοποίησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι η χρήση χημικών όπλων είναι μια «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να περάσει.
Η δήλωση αυτή του Ομπάμα θεωρήθηκε από πολλούς παρατηρητές συμβολική της ανικανότητας των ΗΠΑ να ασκήσουν πραγματική επιρροή στην κρίση στη Συρία.
Ο Ομπάμα είχε κάνει αυτή τη δήλωση τον Αύγουστο του 2012, οπότε είχε απειλήσει για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία. «Θα πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο σε όλες τις δυνάμεις στην περιοχή ότι πρόκειται για μια κόκκινη γραμμή για εμάς και ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις», αν χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, είχε δηλώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ως πρόεδρος ο Ομπάμα δήλωσε χθες στην εκπομπή “60 Minutes” του CBS ότι είχε αυτοσχεδιάσει όταν είπε τη φράση αυτή.
«Δεν μετανιώνω καθόλου που είπα ότι, αν δω ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον του λαού του, αυτό θα αλλάξει την εκτίμησή μου για τα όσα ήμασταν διατεθειμένοι να κάνουμε ή να μην κάνουμε στη Συρία», υπογράμμισε.
«Θα είχα κάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος, αν είχα πει “Χημικά όπλα. Αυτό δεν αλλάζει πραγματικά τους υπολογισμούς μου”», πρόσθεσε ο Ομπάμα.
«Πιστεύω ότι ήταν σημαντικό για εμένα ως πρόεδρο των ΗΠΑ να στείλω ένα μήνυμα ότι τα χημικά όπλα αλλάζουν πολύ τα πράγματα», εξήγησε ο ίδιος. «Και παρά τον τρόπο με τον οποίο τελείωσε αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι ο Άσαντ κατέστρεψε τα χημικά του όπλα».
Το 2013 ο συριακός στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε μια επίθεση εναντίον ανταρτοκρατούμενης περιοχής κοντά στη Δαμασκό, από την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 1.500 άμαχοι, εκ των οποίων περισσότερα από 400 παιδιά, και η οποία προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση.
Τότε οι ΗΠΑ φάνηκαν έτοιμες να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον του συριακού καθεστώτος, όμως δεν το έκαναν την τελευταία στιγμή, αφού η Ουάσινγκτον δέχθηκε μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Μόσχα με τον Άσαντ και η οποία προέβλεπε την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου.