Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα δεν θεωρεί πως η κυβερνο-επίθεση στην εταιρία Sony ήταν πράξη πολέμου, δήλωσε σε μία συνέντευξη, παρατήρηση που έχει προφανώς σκοπό να μειώσει την οργή των ΗΠΑ για το περιστατικό την ευθύνη για το οποίο η Ουάσινγκτον αποδίδει στη Βόρεια Κορέα.
Ο Ομπάμα και οι σύμβουλοί του σταθμίζουν το είδος της απάντησης στην επίθεση, η οποία ανάγκασε το στούντιο του Χόλιγουντ που ανήκει στην ιαπωνική εταιρία να αποσύρει την κωμωδία “The Interview” (“Η συνέντευξη”), η οποία είχε προγραμματιστεί να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
“Όχι, δεν νομίζω ότι ήταν μια πράξη πολέμου. Νομίζω ότι ήταν μια πράξη κυβερνο-βανδαλισμού που ήταν πολύ κοστοβόρα, πολύ ακριβή. Τη λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά. Θα απαντήσουμε ανάλογα”, δήλωσε ο Ομπάμα στην εκπομπή του CNN “State of the Union with Candy Crowley”, η οποία ηχογραφήθηκε την Παρασκευή και αναμένεται να μεταδοθεί σήμερα Κυριακή.
Η Βόρεια Κορέα έχει αρνηθεί την ευθύνη για την επίθεση στη Sony. Η ταινία παρουσιάζει τη φανταστική δολοφονία του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν.
Ο Ομπάμα δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνησή του μελετά το ενδεχόμενο να τοποθετήσει και πάλι τη Βόρεια Κορέα στη λίστα των ΗΠΑ με τις χώρες που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Η Βόρεια Κορέα είχε μετακινηθεί από τη λίστα αυτή πριν από έξι χρόνια.
Ο Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή πως πιστεύει ότι η Sony έκανε λάθος αποσύροντας την ταινία ως απάντηση στην πειρατεία των δικτύων των υπολογιστών της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Sony Μάικλ Λίντον απάντησε ότι η Sony δεν είχε άλλη επιλογή από το να ακυρώσει τη διανομή της ταινίας επειδή μεγάλες αλυσίδες κινηματογραφικών αιθουσών αρνήθηκαν να την προβάλουν.
Στη συνέντευξή του στο CNN, ο Ομπάμα είπε πως καταλαβαίνει τους επιχειρηματικούς προβληματισμούς της Sony αλλά επέμεινε στο επιχείρημά του ότι η εταιρία ψυχαγωγίας διέπραξε ένα λάθος.
“Αν μου είχαν μιλήσει απευθείας για την απόφαση αυτή, μπορεί να είχα τηλεφωνήσει στις αλυσίδες των κινηματογράφων και στους διανομείς και να τους είχα ρωτήσει τι ήταν αυτή η ιστορία”, είπε.
Ο Ομπάμα είπε πως το διακύβευμα είναι η σημαντική αρχή της ελευθερίας του λόγου.
“Αν δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο στο οποίο ένας δικτάτορας σε μια άλλη χώρα μπορεί να εμποδίσει, μέσω της κυβερνητικής, ξέρετε, την αλυσίδα διανομής μιας εταιρίας ή τα προϊόντα της και, κατά συνέπεια, αρχίσουμε να λογοκρίνουμε τους εαυτούς μας, αυτό είναι πρόβλημα”, είπε.
Κάλεσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει έναν νόμο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
“Θα πρέπει να εργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να εργαστεί από κοινού για να σκληρύνει τις ιστοσελίδες του. Αλλά στο ενδιάμεσο, όταν υπάρξει μια παραβίαση, πρέπει να κυνηγήσουμε τον υπαίτιο. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργούμε”, είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ