Οι διευθυντές του ομίλου Nikkei δεσμεύτηκαν σήμερα να κρατήσουν την ίδια συντακτική γραμμή και την ανεξαρτησία της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, τον έλεγχο της οποίας θα αναλάβει ο ιαπωνικός όμιλος οικονομικής πληροφόρησης χάρη σε μία συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τέλος μίας σύντομης περιόδου διαβουλεύσεων που κράτησε πέντε εβδομάδες.
«Δεν έχουμε την πρόθεση να αλλάξουμε ούτε τη βάση ούτε τη μορφή των Financial Times, όπως είναι, έτσι θα παραμείνει», δήλωσε ο Τσουνέο Κίτα, πρόεδρος του ομίλου Nikkei, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.
«Θα διατηρήσουμε τη ανεξαρτησία της εφημερίδας, συνεχίστε έτσι, αυτό είναι που λέμε στους Financial Times», επέμεινε ο γενικός διευθυντής Ναοτόσι Οκάντα.
Χθες, προς έκπληξη όλων, ο βρετανικός εκδοτικός όμιλος Pearson ανακοίνωσε την πώληση του Ομίλου FT, που περιλαμβάνει κυρίως την εφημερίδα Financial Times, στον Nikkei έναντι 844 εκατομμυρίων στερλινών (1,2 δισεκ. ευρώ).
Η ξαφνική ανακοίνωση της εξαγοράς της εφημερίδας με τις σομόν σελίδες από τον μεγαλύτερο παίκτη στον ιαπωνικό οικονομικό Τύπο προκάλεσε πολλά ερωτήματα για τη στρατηγική της Nikkei και για τους κινδύνους αλλαγής της συντακτικής γραμμής των FT, πόσω μάλλον που η απόφαση ελήφθη πολύ γρήγορα, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, σύμφωνα με τον Κίτα.
«Έπειτα από συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου πέντε εβδομάδες, πήγα στο Λονδίνο για να μιλήσω απευθείας με τον ιδιοκτήτη της Pearson και τελικά χθες καταλήξαμε σε συμφωνία μέσω τηλεδιάσκεψης», διευκρίνισε ο Κίτα.
«Είχαμε μία δημοσιογραφική σχέση με τους FT εδώ και χρόνια και νομίζω πως είναι ο καλύτερος διεθνής εταίρος», επέμεινε ο πρόεδρος του ομίλου.
«Οι FT απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη πολλών αναγνωστών όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά επίσης και αλλού στον κόσμο, οι επιχειρηματίες και άλλοι που λαμβάνουν αποφάσεις εκτιμούν την ποιότητα των άρθρων τους όπως και το βάθος των αναλύσεών τους. Οι αξίες του Nikkei είναι κοινές με εκείνες των FT», είπε ακόμη ο Κίτα, που δήλωσε πως είναι πολύ ευτυχισμένος για τη συμφωνία με την Pearson.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Τζον Ρίντινγκ, διευθύνοντα σύμβουλο των FT: «Μου είπε μια μέρα “είστε όπως εγώ, πρώτα δημοσιογράφος και μετά εργοδότης”».
Στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιάπωνες δημοσιογράφοι, αναλυτές και πολίτες εκφράζουν ωστόσο ανησυχίες ότι ο Nikkei μπορεί να επηρεάσει τα άρθρα των FT και να τα κάνει λιγότερο διεισδυτικά, με κίνδυνο να εξαφανιστεί μία ανεξάρτητη εξωτερική ματιά στην οικονομία και την πολιτική της Ιαπωνίας.
Οι φόβοι αυτοί πολλαπλασιάστηκαν από τις δηλώσεις ιαπώνων υπουργών που έσπευσαν να εκφράσουν τη χαρά τους: «Χαίρομαι που λόγω του περάσματος των FT υπό τη σκέπη του Nikkei, οι πληροφορίες για την ιαπωνική οικονομία μπορούν να εκφράζονται με πιο ακριβή τρόπο προς τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ιδίως ο υπουργός Οικονομικής Αναζωγόνησης Ακίρα Αμάρι.
Βάζοντας 1,2 δισεκ. ευρώ στο τραπέζι για την αγορά της βρετανικής εφημερίδας, ο ιαπωνικός όμιλος αποδεικνύει τις πλανητικές φιλοδοξίες του
Η εφημερίδα Nikkei, που η πλήρης επωνυμία της είναι Nihon Keizai Shinbun (κατά λέξη, Οικονομική εφημερίδα της Ιαπωνίας), ασκεί στη χώρα της τεράστια επιρροή η οποία έχει σφυρηλατηθεί στη διάρκεια 140 χρόνων και τα συμφέροντά της συνδέονται στενά με εκείνα των ιαπωνικών βιομηχανικών, οικονομικών και πολιτικών κύκλων.
Μάλιστα ο κυριότερος δείκτης του Χρηματιστηρίου του Τόκιο λέγεται Nikkei 225 συμβολίζοντας τον ρόλο της ως ο υπ΄αριθμόν ένα φορέας οικονομικής πληροφόρησης.
Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των επικεφαλής των επιχειρήσεων διαβάζουν τη Nikkei. Δεν περνά εβδομάδα χωρίς μία δημοσιογραφική επιτυχία αυτής της εφημερίδας, η οποία επωφελείται συχνά από πληροφορίες που της δίνουν από πριν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, κάτι που εξάλλου έχει επικριθεί έντονα από τους FT. Ακόμα και το πιο μικρό άρθρο της Nikkei για τη μία ή την άλλη ιαπωνική εταιρία έχει άμεση επίδραση στην πορεία της μετοχής της εταιρίας αυτής στο Χρηματιστήριο.