Quantcast
Ο Ντάγκι θα κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα στο Δ.Σ. της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Ο Ντάγκι θα κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα στο Δ.Σ. της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

«Η Ελλάδα θα είναι και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα με τον επικεφαλής της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να αναμένεται να τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση» όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) το οποίο αναδημοσιεύει το Business Insider.
Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη συνάντηση της ΕΚΤ και την ομιλία του Μάριο Ντράγκι σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ στην Ελλάδα και την γενικότερη κατάσταση της οικονομίας της» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
«Υποψιαζόμαστε ότι Ντράγκι και οι συνεργάτες του θα κρατήσουν μια σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα», εκτιμά ο Jonathan Loynes της Capital Economics.
Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει επίσης την Τετάρτη (3/6) τις τελευταίες ενημερωμένες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις 19 χώρες της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν το Μάρτιο, εκτιμούν οτι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα φθάσει το 1,5% το 2015- 1,9% το 2016 και 2,1% το 2017.
Όπως αναφέρει ο Jonathan Loynes της Capital Economics «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βγήκε ενισχυμένη από την επιτυχία του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, το οποίο και θα δεσμευθεί οτι θα διατηρήσει παρά τις αμφιβολίες που εκφράζουν αρκετοί αναλυτές σχετικά με τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη».
Σύμφωνα με τον Ben May, της Oxford Economics «ο Ιούνιος δεν θα είναι μήνας ανακοινώσεων της νέας πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ» μετά την σημαντική ανακοίνωση τον Περασμένο Μάρτιο να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων ύψους 1,14 τρις ευρώ, με μηνιαίο επιτόκιο 60 δις ευρώ, που θα συνεχιστεί έως και το Σεπτέμβριο του 2016.
Ο στόχος του προγράμματος ήταν να παράσχει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αυξήσει το χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού της ευρωζώνης.
Στο μεταξύ, η ανακοίνωση πριν από δύο εβδομάδες του εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ, Benoit Coeuré ότι «η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποτελέσει προσωρινά τη «ράμπα» για τις αγορές πριν από το καλοκαίρι για να γίνει drop-off στη ρευστότητα προκάλεσε σάλο.
Όπως διευκρίνησε ο Ben May της  Oxford Economics, «αυτό έχει ερμηνευθεί από πολλούς στο χώρο των αγορών ως δήλωση προθέσεων από την ΕΚΤ να αποτρέψει αποδόσεις από την άνοδο σε επίπεδα που θα μπορούσε να απειλήσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.
Κάτι τέτοιο ωστόσο αναμένεται να αποδειχθεί και πρακτικά» κατέληξε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.