Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκλεγεί και στη Γερμανία

Χίλαρι Κλίντον ή Ντόναλντ Τραμπ; Για την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ «συναποφασίζει» και η Γερμανία, με την έννοια ότι ψηφίζουν οι αμερικανοί πολίτες που ζουν στη χώρα. Αυτοί έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Η πλειονότητα των αμερικανών πολιτών στη Γερμανία ζει στη Ρηνανία-Παλατινάτο, όπως δηλώνει ο Ντέιβιντ Σιράκοβ, διευθυντής της Ατλαντικής Ακαδημίας Ρηνανίας-Παλατινάτου. Ο λόγος είναι ότι εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική κοινότητα εκτός ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό διαμορφώνει την εικόνα της περιοχής, δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Ντέιβιντ Σιράκοβ, επικεφαλής της ακαδημίας που συστήθηκε πριν από 20 χρόνια και σύμφωνα με τον ίδιο «έχει ως στόχο να παρέχει τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες για την πολιτική και την κοινωνία των ΗΠΑ».

Δικαίωμα ψήφου γενικότερα έχουν 5,5 έως 6 εκατομμύρια Αμερικανοί που ζουν εκτός ΗΠΑ. Στις προεδρικές εκλογές του 2012 συμμετείχε μόλις το 13% αυτών. Το ποσοστό αυτό απέχει πολύ από το ποσοστό των Αμερικανών που ψηφίζουν στην πατρίδα τους, ωστόσο και πάλι είναι υψηλότερο από το ποσοστό των Αμερικανών εκτός ΗΠΑ που συμμετέχουν στις εκλογές για το Κογκρέσο και εκτιμάται στο 7,5%.

Μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των στρατιωτικών σε σύγκριση με τους υπόλοιπους αμερικανούς πολίτες, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται συγκεκριμένοι αριθμοί. Οι στρατιωτικοί είναι όμως και για κάτι άλλο γνωστοί. «Προτιμούν να ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους και όχι Δημοκρατικούς», δηλώνει ο Ντέιβιντ Σιράκοβ.

Ταμπού οι προεκλογικές εκστρατείες σε στρατόπεδα


Πριν την ψηφοφορία οι αμερικανοί εκλογείς στη Γερμανία θα πρέπει να δηλωθούν στο τελευταίο κρατίδιο διαμονής τους. Εκεί θα λάβουν τα σχετικά ψηφοδέλτια. Το θέμα είναι πόσοι τελικά θα κάνουν αυτό το βήμα. Για πολλούς η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους αποτελεί μάλλον εμπόδιο για να ψηφίσουν.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν οργανώσεις στο εξωτερικό, οι οποίες προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους ώστε να ψηφίσουν. Ωστόσο διαφημιστικές εκστρατείες δεν επιτρέπονται σε στρατιωτικές βάσεις, αλλά ούτε και οι επισκέψεις εκπροσώπων των κομμάτων.

Τέλος, μάταιος κόπος είναι για τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν αμερικανούς στρατιωτικούς για τη γνώμη τους σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις ή την έκβαση των εκλογών μιας και «αυτοί απαγορεύεται να προβαίνουν σε πολιτικές δηλώσεις». Για τους στρατιωτικούς η ημέρα των εκλογών είναι μια κανονική ημέρα εργασίας, ωστόσο έχουν το δικαίωμα να πάρουν άδεια ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Ο αμερικανικός στρατός είναι παρών σε είκοσι περιοχές στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία 112.000 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι με αμερικανικό διαβατήριο. Από αυτούς 63.000 είναι άνδρες και 49.000 γυναίκες. Οι στρατιωτικοί υπολογίζονται σε 70.000.

Πηγή: DW

Exit mobile version