Oι Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία συνιστούν «τον κυριότερο κίνδυνο για την Ευρώπη» εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Credit Suisse, που παρουσίασαν σήμερα ένα βαρόμετρο σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αγορές ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι ψηφοφόροι τριών χωρών-ιδρυτικών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες φέτος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των ασφάλιστρων κινδύνου στις αγορές.
«Οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες ιδρυτικά μέλη ενέχουν τον κίνδυνο του επαναπροσδιορισμού του πολιτικού πεδίου της ΕΕ» σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Credit Suisse σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιοποίησε η τράπεζα.
Είναι πιθανό οι αγορές να θεωρήσουν τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, που θα διεξαχθούν την 15η Μαρτίου, ως μια «ένδειξη» για τις «κρίσιμες» εκλογές στη Γαλλία, συμπληρώνουν.
Όπως κρίνεται, «οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία αντιπροσωπεύουν τον κυριότερο κίνδυνο για την Ευρώπη φέτος».
Προκειμένου να επιτρέψουν στους επενδυτές να κατανοήσουν αυτούς τους πολιτικούς κινδύνους, οι οικονομολόγοι της Credit Suisse έφτιαξαν ένα βαρόμετρο που περιλαμβάνει τρία σενάρια.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τη νίκη στις γαλλικές και γερμανικές εκλογές υποψηφίων «που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων» και «υπέρ της Ευρώπης».
Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι διενέξεις μεταξύ των κομμάτων θα καθυστερήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία και ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης για τον προεδρικό θώκο στη Γαλλία, όμως κατόπιν θα έχει το διόλου επίζηλο καθήκον να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση που θα έχει σαφή γραμμή πέραν των πολιτικών διαφορών.
Ένα τρίτο σενάριο προβλέπει την εκλογή της Μαρίν Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας, που θα προκαλούσε «ασυμφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το βαρόμετρο, το οποίο υπολογίζει τις ανησυχίες των αγορών βάσει μιας κλίμακας από το 1 έως το 10, ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο 2, καθώς η υπόθεση μιας νίκης της Μαρίν Λεπέν δεν συμπεριλαμβάνεται στο βασικό σενάριο.
«Το κλείσιμο της ψαλίδας υπέρ της (Μαρίν Λεπέν) θα προκαλούσε ένα αυξημένο επίπεδο μεταβλητότητας στις αγορές» τονίζουν εντούτοις οι οικονομολόγοι της Credit Suisse.