Η επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο δεν έδωσε την ώθηση που αναμένονταν στο όραμα του Γάλλου προέδρου για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Μέρκελ και Μακρόν δείχνουν περισσότερο να διαφωνούν παρά να συμφωνούν.
Επανειλημμένα και για αρκετή ώρα η Άνγκελα Μέρκελ στρέφει το βλέμμα της στον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες στο Βερολίνο. Την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος μιλά για το όραμά του για την Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος τον κοιτά σοβαρά, πολύ σοβαρά. Τα βλέμματά των δύο πολιτικών, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως η μόνη ελπίδα για μια ριζική μεταρρύθμιση της Ευρώπης, δεν συναντώνται ποτέ.
Μισό χρόνο ο Γάλλος πρόεδρος περίμενε να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία για να πάρει απάντηση στις προτάσεις του για το μέλλον της ΕΕ. Και τώρα η καγκελάριος δείχνει να «φρενάρει» ορισμένα σχέδια για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Η Άνγκελα Μέρκελ φοβάται μήπως και δεν καταφέρει να διασφαλίσει πλειοψηφία των συντηρητικών βουλευτών σε καθοριστικές ψηφοφορίες σχετικά με αλλαγές στην ΕΕ. «Οι ανοιχτές συζητήσεις είναι απαραίτητες και εν τέλει και οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν διάθεση για συμβιβασμό», δήλωσε η καγκελάριος υποσχόμενη ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τέλη Ιουνίου, Γερμανία και Γαλλία θα εκπονήσουν κοινές προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Μακρόν φέρνει σε δύσκολη θέση την Μέρκελ
Όμως η καγκελάριος δεν ανησυχεί μόνο για εσωκομματικούς «αντάρτες». Υπάρχουν και άλλα ζητήματα στα οποία ο Εμ. Μακρόν πιέζει την καγκελάριο. Τόσο στη διένεξη στη Συρία και το στρατιωτικό πλήγμα κατά των χημικών εγκαταστάσεων του Άσαντ, όσο και στην απόπειρα δολοφονίας του διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στην Βρετανία η Γαλλία έθεσε τη Γερμανία προ τετελεσμένων. Στην απέλαση διπλωματών το Παρίσι κατέστησε σαφές στο Βερολίνο ότι θα προχωρήσει ακόμα και αν η γερμανική κυβέρνηση είχε διαφορετική άποψη. Εν τέλει το Βερολίνο δεν είχε άλλη επιλογή από το να συναινέσει για να εμφανιστεί ο γαλλογερμανικός άξονας ενωμένος και αποφασιστικός έναντι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην περίπτωση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία η Γαλλία τάχθηκε άμεσα στο πλευρό Αμερικανών και Βρετανών. Και η Άγκελα Μέρκελ; Προτίμησε τελικά να επιδείξει αλληλεγγύη στους συμμάχους από το να διατυπώσει δημόσια ενστάσεις στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Θα σπείρει διχόνοια στον γερμανογαλλικό άξονα ο Τραμπ;
Μπορεί ωστόσο να θεωρηθεί βέβαιο ότι η κατάσταση δεν αρέσει στην επί σειρά ετών ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη. Τουλάχιστον όμως είναι θετικό ότι Μέρκελ και Μακρόν επιδιώκουν μια κοινή γραμμή στις συνομιλίες που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα με τον Ντόναλτ Τραμπ στην Ουάσιγκτον. Γεγονός πάντως είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος θα βρίσκεται στις ΗΠΑ από την Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη είναι πιο κοντά στις θέσεις του Αμερικανού προέδρου στην κριτική κατά του Βλ. Πούτιν, αλλά και την υπόθεση Σκριπάλ. Την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μέρκελ-Τραμπ θα δούμε αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα καταφέρει να σπείρει τη διχόνοια στον γερμανογαλλικό άξονα.
Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου Μακρόν-Μέρκελ στο Βερολίνο ένας δημοσιογράφος υπενθύμισε στην καγκελάριο ένα τσιτάτο του γερμανού λογοτέχνη Χέρμαν Έσσε, στο όποιο η καγκελάριος είχε αναφερθεί στην πρώτη επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Κάθε ξεκίνημα εμπεριέχει μαγεία». Υπάρχει ακόμα αυτή η μαγεία στις σχέσεις σας; ρώτησε ο δημοσιογράφος. Η απάντηση της καγκελαρίου νηφάλια: «Όταν το έγραφα δεν μπορούσα να γνωρίζω ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης θα διαρκούσε τόσο πολύ. Για το λόγο αυτό βάλαμε τη μαγεία για μερικούς μήνες στο πλάι. Επανέρχεται όμως σιγά σιγά».
Πηγή Πληροφοριών:DW