Οι συλλήψεις των δημοσιογράφων της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet αποτελούν και σήμερα αντικείμενο σχολιασμού στο γερμανικό Τύπο.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά με την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης: «Η καθυστερημένη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης μετά το κύμα των συλλήψεων συντακτών της Cumhuriyet εγείρει την υποψία ότι το Βερολίνο έχει λιγότερο αυστηρά κριτήρια και αυτό διότι θα πρέπει να λάβει υπόψιν της την πολιτική της αυτοκρατορίας Ερντογάν στο προσφυγικό.
Αυτή θα ήταν η δεύτερη χώρα στην περιοχή που κινείται στα όρια της δικτατορίας και με την οποία το Βερολίνο φαίνεται να μην έχει καθαρές σχέσεις που διέπονται από σεβασμό. Η άλλη χώρα είναι η Ρωσία».
Επίσης, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζοντας τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία συμπεραίνει: «Για να βρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι και να ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα, η Ευρώπη θα έπρεπε να παραδεχθεί δυο πράγματα:
Οι ευρωπαϊκές ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν είναι μοχλός που μπορεί να επηρεάσει την εσωτερική πραγματικότητα στην Τουρκία. Και ότι ο Ερντογάν θέλει με κάθε τίμημα το προεδρικό σύστημα. Σε αυτό υποτάσσει τα πάντα, ακόμα και τις σχέσεις με την Ευρώπη».
Πηγή: DW