Quantcast
Ντράγκι: Αναγκαία η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Αναγκαία η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Το πιο σημαντικό θέμα του τραπεζικού κλάδου είναι η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών της Ευρωζώνης είπε ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι επισημαίνοντας πως αυτό απαιτεί κοινή προσπάθεια των ρυθμιστικών, εποπτικών και εθνικών Αρχών.

Στο πλαίσιο του δεύτερου συνεδρίου της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία, ο κ. Ντράγκι είπε ότι, «σήμερα, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Για τον λόγο αυτό, χρειαζόμαστε μία κοινή προσπάθεια από τις τράπεζες και τις εποπτικές, ρυθμιστικές και εθνικές Αρχής για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτί με συντεταγμένο τρόπο, πρώτα και κύρια με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, που θα κάνει δυνατή την αποτελεσματική διαχείριση και πώληση των NPLs», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιπλέον ο κεντρικός τραπεζίτης επεσήμανε ότι είναι ενθαρρυντική η εμπειρία στην τριετία από την έναρξη της ευρωπαϊκής εποπτείας των τραπεζών. «Αν και η ενιαία εποπτική Αρχή είναι ακόμη ένας νέος και αναπτυσσόμενος θεσμός, έχει αντεπεξέλθει με πολλούς τρόπους στις υψηλές προσδοκίες που συνόδευσαν την ίδρυσή της».

Εν συνεχεία ο ίδιος είπε ότι, η αυστηρή και ομοιόμορφη εποπτεία έχει οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τραπεζικών κεφαλαίων και συνολικά στη μεγαλύτερη αντοχή του τομέα. Ο πιστωτικός κίνδυνος των τραπεζών καθορίζεται τώρα λιγότερο από τον πιστωτικό κίνδυνο της χώρας εγκατάστασής τους, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Για τις μεγάλες τράπεζες που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι, «η σχέση μεταξύ των ασφαλίστρων για την προστασία από τον κίνδυνο χρεοκοπίας των τραπεζών (credit default swaps) και αυτών για την προστασία από τον κίνδυνο χρεοκοπίας χωρών είναι σήμερα σημαντικά μικρότερη από ό,τι στο ζενίθ της κρίσης της Ευρωζώνης».

Οι πιο υγιείς τράπεζες έχουν, με τη σειρά τους, βοηθήσει στη μετάδοση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ πιο ομοιόμορφα σε όλη την Ευρωζώνη, οδηγώντας σε μία ισχυρότερη και ευρύτερη ανάκαμψη, τόνισε ο Ντράγκι, ενώ το νέο εποπτικό πλαίσιο συνέβαλε στην άμβλυνση των όποιων κινδύνων που θα μπορούσαν να είχαν προκύψει για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

«Εν κατακλείδι, η ευρωπαϊκή εποπτεία και η ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική απεδείχθη ότι συμπληρώνουν η μία την άλλη. Είναι μία προσέγγιση, η οποία επιβεβαιώνει τις συνέργειες που μπορούν να προκύψουν όταν οι σωστές πολιτικές συνδυάζονται στο επίπεδο της Ευρωζώνης», σημείωσε μεταξύ άλλων.


.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.