Ντομπρόφσκις: Στόχος μία συμφωνία τον Δεκέμβριο για τη “μαύρη λίστα” των φορολογικών παραδείσων

Την ελπίδα ότι οι αποκαλύψεις των «Paradise Papers» θα χρησιμεύσουν ως μέσο πολιτικής πίεσης για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στην εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Βάλντις Ντομπρόφσκις, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του σημερινού ECOFIN Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ).

«Σήμερα επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή δέσμευση της Επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των αθέμιτων φορολογικών πολιτικών», είπε ο κ. Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας ότι εκκρεμεί η έγκριση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σε πολλές από τις προτάσεις που έχει υποβάλει η Επιτροπή.

«Ελπίζω ότι οι πρόσφατες διαρροές θα αποτελέσουν ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για την επίτευξη συμφωνίας» τόνισε.

Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης βρέθηκε η «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων της υφηλίου που έχει συντάξει η Επιτροπή, μετά τις αποκαλύψεις των «Panama papers» τον Απρίλιο του 2016.

Στόχος της Επιτροπής είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ κατά την επόμενη συνεδρίαση του ECOFIN, στις 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να δημοσιευθεί η τελική λίστα.

Η Επιτροπή (όπως και η Γαλλία) έχουν ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων στις χώρες που βρίσκονται στην εν λόγω λίστα, αυτό που ο Β. Ντομπρόφσκις χαρακτήρισε σήμερα ιδιαιτέρως σημαντικό για την «αξιοπιστία» της λίστας.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας και προεδρεύων του Συμβουλίου, Τόμας Τόνιστε δήλωσε: «Σήμερα τα κράτη-μέλη τοποθετήθηκαν επί του θέματος. Οι απόψεις αυτές θα ληφθούν υπόψη έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Δεκέμβριο».

Νωρίτερα, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν περιλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει στείλει επιστολές σε περίπου 60 χώρες, ζητώντας τους να δεσμευθούν για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μη συμπεριληφθούν στη μαύρη λίστα.

Οι ενδιαφερόμενες χώρες πρέπει να απαντήσουν μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Exit mobile version