Ντεμιρτάς: Ποιος είναι ο Κούρδος που άλλαξε την τουρκική πολιτική σκηνή

Κατάγεται  από το Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ,είναι δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι γυναίκες συνωστίζονται για μία selfie μαζί του και πλασάρεται ως ένας «αντι-Ερντογάν»  ή αλλοιώς ως ο «Κούρδος Ομπάμα».

Είναι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ,συμπροεδρεύων του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών που κατάφερε να περάσει το δύσκολο όριο του 10% και να μπει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλάζοντας την τουρκική πολιτική σκηνή.

Παρότι Κούρδος, ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς απέφυγε σε όλη την προεκλογική εκστρατεία να επικεντρωθεί στο στοιχείο της ταυτότητάς του που αφορά την καταγωγή, αλλά στόχευσε στο στοιχείο του αντι-Ερντογάν νέου και άφθαρτου πολιτικού, διαβλέποντας ότι η δυναμική των Κούρδων φτάνει μέχρι ένα πολύ συγκεκριμένο όριο.

Το αριστερής ιδεολογίας HDP δεν το ψήφισαν  μόνο αριστεροί Κούρδοι αλλά και δυσαρεστημένοι Τούρκοι που θέλουν να βάλουν ένα τέλος στην παντοκρατορία του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν παρουσιάζει τον Ντεμιρτάς σαν μια μαριονέτα του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση διαπραγματεύεται από πέρσι για μια ειρηνική επίλυση του Κουρδικού.

Η επιτυχία του Ντεμιρτάς είναι ότι κατάφερε να ανοίξει την ατζέντα του HDP προκειμένου να μην αφορά μόνο το Κουρδικό αλλά να είναι πανεθνική και να αφορά όλους τους Τούρκους.

Μεγαλώνοντας στο Ντιγιάρμπακιρ – όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι και υπήρξε από τα επίκεντρα του 30ετούς εμφυλίου μεταξύ Κούρδων και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που στοίχισε 40.000 ζωές – ο Ντεμιρτάς έζησε στο πετσί του τη σκοτεινή αυτή εποχή.

Σύμφωνα με το «Spiegel», αποφάσισε να γίνει δικηγόρος όταν ο αδελφός του καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση επειδή δήθεν ήταν μέλος του ΡΚΚ (είχε συμμετάσχει απλώς σε μια διαδήλωση) και η οικογένεια Ντεμιρτάς δεν είχε χρήματα για να πληρώσει δικηγόρο.

Ειδικεύτηκε σε υποθέσεις που αφορούσαν βασανιστήρια από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και κάθε φορά που υπερασπιζόταν κάποιο θύμα βασανιστηρίων η αστυνομία τον καλούσε για ανάκριση.

Exit mobile version