Για το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αποστολής του «Μπαρμπαρός» και τις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την απόσυρσή του μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε πως το ζήτημα της ενέργειας είναι μείζονος οικονομικής σημασίας και πως αυτό που διεκδικεί η Τουρκία είναι η συμφωνία ενός πλαισίου για την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας: «Δεν είναι θέμα “Μπαρμπαρός”, είναι θέμα ενέργειας» ανέφερε ο κύριος Νταβούτογλου και προσέθεσε: «Δεν στείλαμε ξαφνικά ένα πλοίο στην περιοχή. Υπάρχει ένα σκεπτικό στο πλαίσιο του οποίου το κάναμε. Πάντα λέγαμε ότι η ενέργεια είναι κίνητρο για την ειρήνη, για τη λύση, και ότι οι πηγές ενέργειας ανήκουν σε όλους τους Κύπριους».
«Αυτό που προτείνουμε και το συζητήσαμε θετικά είναι ότι ίσως αποσύρουμε το “Μπαρμπαρός”, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να συμφωνηθεί ένα νέο πλαίσιο για το πως θα αξιοποιηθούν αυτές οι πηγές ενέργειες. Όχι μονομερώς, αλλά με τη συγκατάθεση και των δυο πλευρών. Δεν θέλουμε τη δημιουργία κρίσης. Θέλουμε λύση για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Και όταν αρχίσει η εξόρυξη αυτές οι πηγές μπορούν να μεταφερθούν μόνο μέσω Τουρκίας, λόγω γεωγραφίας και τοπογραφίας. Αν δεν σταματήσει η μονομερής προσέγγιση, το “Μπαρμπαρός” θα μείνει».
Παράλληλα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την χώρα του από την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τάχθηκε ενάντια σε ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου: «Καμία τριμερής συνεργασία δεν μας απειλεί. Κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει. Αλλά όλες οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης από όλους. Εάν δυο ή τρία μέρη ανακηρύσσουν ΑΟΖ χωρίς να διαβουλεύονται με άλλα εμπλεκόμενα μέρη αυτό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο γιατί και το άλλο μέρος έχει τα δικά του δικαιώματα. Αν υπάρξει συμφωνία για ΑΟΖ που θα επηρεάζει τα δικά μας συμφέροντα χωρίς εμείς να είμαστε μέρος αυτής, αν για παράδειγμα η Ελλάδα υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο που θα επηρεάζει και θα περιορίζει τη δική μας ΑΟΖ, δεν θα την αποδεχθούμε και θα τη θεωρήσουμε ως μη γενόμενη».
Και συμπλήρωσε με νόημα: «Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Αν. Μεσόγειο. Κανείς δεν μπορεί να στριμώξει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας. Εντάξει;»