Quantcast
Νότιο Σουδάν: Σε κατάσταση λιμού κηρύχθηκαν πολλές περιοχές της χώρας - enikonomia.gr
share

Νότιο Σουδάν: Σε κατάσταση λιμού κηρύχθηκαν πολλές περιοχές της χώρας

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι κάποιες περιοχές της χώρας πλήττονται από λιμό, με έναν αξιωματούχο να τονίζει ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα από τον Ιούλιο.

Το Νότιο Σουδάν, που είναι πλούσιο σε πετρέλαιο, βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2013, όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ απέπεμψε τον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ. Έκτοτε οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει έχουν διχάσει τη χώρα μεταξύ δύο φυλών, γεγονός που ώθησε τον ΟΗΕ να προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο γενοκτονίας.

Οι συγκρούσεις εμπόδισαν πολλούς χωρικούς να μαζέψουν τη σοδειά τους, ενώ ο πληθωρισμός που ξεπέρασε το 800% πέρυσι έχει ανεβάσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τόσο που οι περισσότεροι κάτοικοι του Νότιου Σουδάν δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Επίσης κάποιες περιοχές της χώρας επλήγησαν από ξηρασία.

«Στην ευρύτερη Πολιτεία Γιούνιτι, κάποιες κομητείες κατατάσσονται στην κλίμακα του λιμού ή (…) κινδυνεύουν από λιμό», δήλωσε ο Αϊσάια Τσολ Αρουάι, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας του Νότιου Σουδάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Τζούμπα.

Ο Αρουάι επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις του εμφυλίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των τροφίμων, την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας και τη χαμηλή γεωργική παραγωγή αναμένεται να βυθίσουν 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους στην «οικονομική ανασφάλεια» μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου, με τον αριθμό τους να αναμένεται να φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια ως τον Ιούλιο.

«Ο λιμός έχει αναχθεί σε μια τραγική πραγματικότητα για το Νότιο Σουδάν. Οι χειρότεροι φόβοι μας έχουν πραγματοποιηθεί», δήλωσε ο Σερζ Τισό εκπρόσωπος στη χώρα του Οργανισμού για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λιμός κηρύσσεται όταν τουλάχιστον το 20% των νοικοκυριών σε μια περιοχή αντιμετωπίζουν ακραίες ελλείψεις τροφίμων, ο οξύς υποσιτισμός ξεπερνά το 30% και δύο ή περισσότεροι άνθρωποι στους 10.000 πεθαίνουν καθημερινά λόγω ασιτίας.

Εξαιτίας των μαχών μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Κιρ, που ανήκει στη φυλή Ντίνκα, και αυτών του αντιπροέδρου Μάκαρ, που ανήκει στη φυλή Νουρ, έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρει ότι οι συνεχιζόμενοι εκτοπισμοί προκαλούν «ενισχυμένο κίνδυνο παρατεταμένης υποπαραγωγής τροφίμων ως το 2018».

Σε πολλές περιοχές του Νότιου Σουδάν η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη. Έξι χρόνια μετά την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν διαθέτει μόλις 200 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων δρόμων, ενώ το μέγεθός του ισοδυναμεί με αυτό της αμερικανικής πολιτείας του Τέξας. Οι συγκρούσεις επίσης δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας, οι αποθήκες έχουν λεηλατηθεί και πολλοί εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής σκοτωθεί.

Αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση του Κιρ δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα με μαζικές παραιτήσεις. Δύο ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού παραιτήθηκαν επικαλούμενοι τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη μεροληψία υπέρ μελών της ίδιας φυλής με τον πρόεδρο και άλλες κατηγορίες.

Στρατιώτες της φυλής Ντίνκα απέφευγαν την τιμωρία για εγκλήματα όπως φόνοι και βιασμοί, κατήγγειλε ο συνταγματάρχης Χαλίντ Όνο Λοκι, ένας από τους αξιωματικούς που παραιτήθηκε.

Επίσης ο υπουργός Εργασίας αποσκίρτησε και εντάχθηκε στις τάξεις των υποστηρικτών του Μάκαρ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.