Νότιο Σουδάν: Η αύξηση του παράβολου για την άδεια εργασίας πλήγμα στην αντιμετώπιση του λιμού

Η μάχη κατά του λιμού στο Νότιο Σουδάν ενδέχεται να δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα από την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει στα 10.000 δολάρια το παράβολο για την παροχή άδειας εργασίας στους αλλοδαπούς, επεσήμαναν πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες καταγγέλλουν μια εκστρατεία παρενόχλησης εναντίον τους.

«Η κυβέρνηση και ο στρατός έχουν συμβάλει κατά πολύ στην τρέχουσα ανθρωπιστική κατάσταση και τώρα θέλουν να εκμεταλλευτούν την κρίση που έχουν δημιουργήσει», καταγγέλλει η Ελίζαμπεθ Ντενκ της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Μεγάλο μέρος του ανθρωπιστικού έργου στη χώρα γίνεται από ντόπιους, όμως υπάρχουν και εκατοντάδες αλλοδαποί εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων και αυτό το μέτρο μπορεί να επηρεάσει την απαραίτητη δουλειά που κάνουν», πρόσθεσε η Ντενκ.

Βάσει ενός διατάγματος που εκδόθηκε στις 2 Μαρτίου από το υπουργείο Εργασίας του Νότιου Σουδάν αυξάνεται η άδεια εργασίας για τους αλλοδαπούς, το κόστος της οποίας κυμαινόταν από 100 ως 300 δολάρια ως τώρα, και πλέον φτάνει τα 1.000 με 10.000 δολάρια.

Με αυτό το μέτρο αυτό το Νότιο Σουδάν φαίνεται να προσπαθεί να αποκτήσει νέους πόρους για τα δημόσια ταμεία του εκτός από το πετρέλαιο που αποτελεί το 98% των εσόδων του νεότερου κράτους του κόσμου.

Όμως, λιγότερες από δύο εβδομάδες αφού πολλές περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας κηρύχθηκαν σε κατάσταση λιμού, η ανακοίνωση έγινε δεκτή με δυσαρέσκεια από τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι είναι συχνά θύματα παρενοχλήσεων, κυρίως από τον στρατό.

«Αν αυτό το μέτρο εφαρμοστεί, θα είναι αδύνατο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να πληρώσουν αυτό το ποσό», επεσήμανε ο Τζούλιεν Σοπ διευθυντής του τμήματος που είναι αρμόδιο για ανθρωπιστικές υποθέσεις της InterAction, μιας διεθνούς οργάνωσης που συγκεντρώνει 180 ΜΚΟ οι οποίες δρουν σε όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να λάβουν εξηγήσεις από την κυβέρνηση, κυρίως για το αν το μέτρο πρόκειται πραγματικά να εφαρμοστεί και με ποιο τρόπο.

Την Πέμπτη ο υπουργός Ενημέρωσης του Νότιου Σουδάν Μάικλ Μακουέι είχε δηλώσει ότι το μέτρο ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή και αφορά, μεταξύ άλλων, και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για το αν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι που έχουν ήδη βίζα θα πρέπει να πληρώσουν το νέο παράβολο και μέχρι πότε.

«Αντίθετα, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι υπάρχει μια εκστρατεία περιορισμού της πρόσβασης των εργαζόμενων σε κάποιες περιοχές. Αν εφαρμοστεί και αυτό το μέτρο, θα σημάνει το αποκορύφωμα της εκστρατείας αυτής», τόνισε ο Σοπ αναφερόμενος στις παρενοχλήσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και στη λεηλασία της βοήθειας που στέλνεται στη χώρα.

Το Νότιο Σουδάν βρίσκεται από τον Δεκέμβριο του 2013 σε εμφύλιο πόλεμο, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 3 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 6,2 εκατομμύρια Νοτιοσουδανοί, δηλαδή ο μισός πληθυσμός, έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Ήδη περίπου 100.000 εξ αυτών υποφέρουν από τον λιμό.


Exit mobile version