Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι επιθυμεί να αυξήσει την παραγωγή όπλων εντός της χώρας, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τον ξένο οπλισμό στο πλαίσιο της εκστρατείας της εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Ο Νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τη «δημιουργία ενός στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος μετρίων διαστάσεων για την εγχώρια παραγωγή όπλων που θα επιτρέψει την κάλυψη ενός μέρους των αναγκών των ένοπλων δυνάμεων της χώρας», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του.
Ο Μπουχάρι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημείωσε ότι η εξάρτηση της Νιγηρίας από άλλα κράτη για τον εξοπλισμό και την επιμελητεία του στρατού της είναι «απαράδεκτη» κατά τη διάρκεια μιας τελετής απονομής διπλωμάτων στην Ανώτατη Σχολή Εθνικής Άμυνας στην Αμπούτζα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
«Πρέπει να αναπτύξουμε βιώσιμους μηχανισμούς για να είμαστε σχεδόν αυτάρκεις σε ό,τι αφορά την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και τον εφοδιασμό και να έχουμε εξάρτηση μόνο για τις πολύ προηγμένες ξένες τεχνολογίες», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους της Νιγηρίας, πρώην στρατηγός που είχε κυβερνήσει και την εποχή των στρατιωτικών δικτατοριών (1983-1985).
Ο πρόεδρος της Νιγηρίας ζήτησε από τους αξιωματούχους και τους ηγέτες του τομέα να συνεργαστούν για να «αναμορφωθεί» η εθνική βιομηχανία όπλων και αμυντικού εξοπλισμού (DICON).
Η DICON είχε δημιουργηθεί το 1964 για να κατασκευάζει οπλισμό. Το εργοστάσιο της βρίσκεται στην Καντούνα, στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, αλλά η παραγωγή οπλισμού έχει σταματήσει και οι εγκαταστάσεις αξιοποιούνται πλέον για κυρίως πολιτικές χρήσεις, όπως η κατασκευή εργαλείων.
Ο Μπουχάρι επέστρεψε στην προεδρία κερδίζοντας τον Γκούντλακ Τζόναθαν στις εκλογές του Μαρτίου και διακήρυξε ότι η αντιμετώπιση της Μπόκο Χαράμ αποτελεί προτεραιότητά του.
Η εξέγερση της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ —η οποία πλέον διακηρύσσει ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος— καθώς η καταστολή της από τις νιγηριανές δυνάμεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 15.000 ανθρώπους από το 2009, κυρίως στον μουσουλμανικό βορρά της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής.