Νέο «αγκάθι» στην υποψηφιότητα Λουΐς ντε Γκίντος για τη θέση στην ΕΚΤ

Η Ισπανία έχει αποδυθεί σε μία εκτενή εκστρατεία σε όλο το μήκος και πλάτος της Ευρώπης προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών της Λουΐς ντε Γκίντος στην επίζηλη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Μολαταύτα, η υποψηφιότητα τούτη συναντά μπροστά της πολλούς σκοπέλους, τόσο πολιτικής φύσης, όσο και από άποψης …φύλου, καθώς κρίνεται πως υπάρχουν λίγες γυναίκες μέσα στο ΔΣ της Τράπεζας.

Όπως μάλιστα σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η ισπανική ερφημερίδα El Pais, ο δεύτερος τούτος παράγοντας αποτελεί και το κύριο σημείο διαφωνίας στο εσωτερικό της χώρας αναφορικά με την υποψηφιότητα του ντε Γκίνδος, καθώς το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλιστές του PSOE, μέσω του εκπροσώπου τους Όσκαρ Πουέντε, αξίωσαν ο υποψήφιος της Ισπανίας να είναι γυναίκα και τεχνοκράτης.

«Το PSOE έχει όλη τη διάθεση να στηρίξει την κυβέρνηση στην φιλοδοξία της να αποκτήσει η Ισπανία μία θέση στη διοίκηση της ΕΚΤ», τόνισε ο Πουέντε, προσθέτοντας όμως πως η στήριξη τούτη δεν είναι «άνευ προϋποθέσεων», αλλά εξαρτάται από δύο συνθήκες: «να είναι ο υποψήφιος Ισπανός τεχνοκράτης, όχι πολιτικός, και να είναι γυναίκα», καθώς οι Σοσιαλιστές κρίνουν πως «είναι απολύτως αδικαιολόγητο τη στιγμή που υπάρχουν τόσες γυναίκες εξαιρετικά κατηρτισμένες για τη θέση αυτή στη χώρα τούτη, να μην προτείνεται μία γυναικεία υποψηφιότητα». Όπως σημειώνει ωστόσο η El Pais, οι Σοσιαλιστές δεν έχουν προτείνει κάποιο όνομα μίας υποψηφίου, και ούτε έχουν εξετάσει το ζήτημα τούτο με την κυβέρνηση.

Έξι χρόνια αφότου η Ισπανία έχασε την αντιπροσώπευσή της στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ, σπάζοντας έτσι την παράδοση της εκπροσώπησης των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ στη διοίκηση της Τράπεζας της Φρανκφούρτης,ο ντε Γκίνδος προκρίνεται ως η βέλτιστη επιλογή για την αντικατάσταση του Πορτογάλου Βίτορ Κονστάνσιο στην αντιπροεδρία της.

Όμως και στο εξωτερικό, η υποψηφιότητα του ντε Γκίνδος έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες, οι οποίες—κατά την El Pais—περιστρέφονται σε τρεις άξονες: ο ντε Γκίνδος είναι υπουργός Οικονομικών, και στην ΕΚΤ οι υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα δεν αντιμετωπίζονται με καλό μάτι, καθώς η Φρανκφούρτη επιζητεί να διατηρεί (και να φαίνεται ότι διατηρεί) την ανεξαρτησία της. Ο δεύτερος άξονας των δυσκολιών αφορά το προαναφερθέν γεγονός της έλλειψης ικανού αριθμού γυναικών στους κόλπους της. Ο τρίτος παράγοντας, που αναμένεται κυρίως να δυσκολέψει την εκλογή του ντε Γκίνδος είναι η υποψηφιότητα του Ιρλανδού κεντρικού τραπεζίτη Φίλιπ Λέιν, που προωθεί μετ’ επιτάσεων το Δουβλίνο.

Η υποψηφιότητα του Λέιν συγκεντρώνει δύο πλεονεκτήματα, κατά την ίδια εφημερίδα. Πρώτον, η Ιρλανδία ουδέποτε έχει εκπροσωπηθεί στο συμβούλιο της Φρανκφούρτης. Κατά δεύτερον, η ΕΚΤ αξιολογεί ως υψηλότερα τα τεχνικά και ακαδημαϊκά προσόντα του Λέιν από τα αντίστοιχα του Ισπανού υπουργού. Επιπλέον, ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης για πάνω από δύο χρόνια έχει παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ και εάν, τελικά, ο αντικαταστάτης του Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της είναι ένας Γάλλος, ή Γερμανός—όπως πιθανολογείται—η Ιρλανδία συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες για την αντιπροεδρία, προκειμένου να τηρηθεί η ισορροπία μεταξύ κέντρου –περιφερείας στην αντιπροσώπευση στο σώμα. Η ισορροπία τούτη μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών ναι μεν αποτελεί έναν «άγραφο νόμο», αλλά τηρείται πάντοτε ευλαβικά.

Αλλά και για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, η υποψηφιότητα του ντε Γκίνδος, πέραν του ότι είναι ευκταία, παρουσιάζει μία επιπλέον δυσκολία, καθώς είναι αναγκασμένος να αναζητήσει αντικαταστάτη του στην κυβέρνηση. Όπως σημειώνει η El Pais, δεν υπάρχει βέβαια κάποιος νόμος που να επιτάσσει ότι μόνο και μόνο που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του θα πρέπει αναγκαστικά και να παραιτηθεί, όμως δεδομένου ότι η ΕΚΤ επιζητεί να διατηρεί την επίφαση του ανεξάρτητου σώματος, προτιμά να προάγει την εικόνα της απουσίας πολιτικών προσώπων στη σύνθεσή της. Συνεπώς, το λογικότερο όλων είναι ο ντε Γκίνδος να αφήσει την θέση του υπουργού προκειμένου να επιδιώξει την εκλογή του.

Η πρόταση του PSOE για να προωθηθεί η υποψηφιότητα μίας Ισπανίδας τεχνοκράτη είναι συμβατή με την όλο και ευρύτερη αξίωση από τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς για μεγαλύτερη εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στα όργανα της ΕΚΤ. Σήμερα, τονίζει η εφημερίδα, υπάρχουν μόλις δύο γυναίκες στα 25 μέλη του. Κι εν γένει στις 60 πιο αποφασιστικές θέσεις στα όργανα αποφάσεων των ευρωπαϊκών θεσμών για την οικονομία, απαριθμούνται μόλις έξι γυναίκες.

Και την περασμένη Δευτέρα, τονίζει η El Pais, πολλοί ευρωβουλευτές στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου έθεσαν το ερώτημα στον Ντράγκι εάν είναι καλή ιδέα να διορισθεί ένας υπουργός ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. Ο Ντράγκι δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα. Με δεδομένο ότι και στην ομιλία του ο επικεφαλής της Τράπεζας της Φρανκφούρτης αναφέρθηκε πλειστάκις στην ανεξαρτησία του οργάνου αυτού, ποτέ στο παρελθόν, τονίζει η εφημερίδα, ένας υπουργός δεν εκλέχθηκε άμεσα στο ΔΣ της ΕΚΤ, εάν πρώτα δεν είχε θητεύσει πολλά χρόνια στους κόλπους της και δεν έχει περάσει πρώτα από θέσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του.

Πηγή Πληροφοριών: El Pais – ΑΠΕ


Exit mobile version