Νέες κατηγορίες κατά Άσαντ για χημικά όπλα

Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν για μία ακόμη φορά το καθεστώς Άσαντ στη Συρία για χρήση χημικών όπλων σε παλαιότερες επιχειρήσεις εναντίον αντικυβερνητικών ανταρτών. Στη Βαγδάτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.


Σε έκθεση που διαβιβάστηκε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ειδική εξεταστική επιτροπή του διεθνούς οργανισμού υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει “επαρκείς αποδείξεις” για χρήση χημικών όπλων από τον στρατό της Συρίας στον οικισμό Κμένας στις 16 Μαρτίου του 2015. Η ρίψη του χημικού αερίου έγινε κατά πάσα πιθανότητα από στρατιωτικό ελικόπτερο, εκτιμούν οι επιθεωρητές. Από την περιγραφή των συμπτωμάτων στους παθόντες συμπεραίνουν ότι πρόκειται για αερίο χλωρίου.

Παλαιότερα οι επιθεωρητές είχαν κατηγορήσει τόσο το καθεστώς Άσαντ, όσο και το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» για χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Αυτή τη φoρά μάλιστα, ο Ασάντ κατονομάζεται ως άμεσος υπεύθυνος για τα την επίθεση τον Μάρτιο του 2015, κάτι που δεν γινόταν σε προηγούμενες εκθέσεις. Την ανησυχία τους για πιθανή χρήση χημικών από το Ισλαμικό Κράτος εκφράζουν, από την πλευρά τους, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Μάχες στη Μοσούλη


Στο μέτωπο των επιχειρήσεων: ο τακτικός στρατός του Ιράκ εξαπέλυσε το Σάββατο επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης Καρακός, 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης. Στην πόλη κατοικούσαν χριστιανοί, αλλά αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν το 2014, όταν έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών. Η προέλαση του στρατού έχει αρχίσει από τη Δευτέρα με αεροπορική κάλυψη των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιχειρήσουν στην περιοχή και τα νατοϊκά ιπτάμενα ραντάρ Awacs. Το δίκτυο CNN, επικαλούμενο πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστηρίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε περισσότερους από 280 αμάχους στην περιοχή της Μοσούλης, αφού προηγουμένως τους είχε χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινη ασπίδα στις αεροπορικές επιδρομές των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) περίπου 3.900 άμαχοι έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την πόλη. Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για νέο κύμα προσφύγων από το Ιράκ και εκτιμούν ότι έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες και παιδιά, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Στο μεταξύ, η Βαγδάτη εξακολουθεί να απορρίπτει το επίμονο αίτημα της Τουρκίας να συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές στη Μοσούλη, αλλά και στις διαβουλεύσεις για την “επόμενη μέρα” στην περιοχή. Κατανόηση για το τουρκικό αίτημα εξέφρασε πάντως ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, την Παρασκευή, στην Τουρκία και μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην περιοχή ο Κάρτερ έφτασε το Σάββατο, αιφνιδιαστικά, στη Βαγδάτη με προφανή στόχο να συζητήσει με την κυβέρνηση του Ιράκ το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μιλώντας με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν ο Κάρτερ δήλωσε ότι, μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης, στόχος θα πρέπει να είναι η “ανοικοδόμηση και σταθεροποίηση” της περιοχής.

Υπό έλεγχο το Κιρκούκ;




Το απόγευμα του Σαββάτου η κρατική τηλεόραση του Ιράκ ανέφερε ότι ο στρατός έθεσε και πάλι υπό έλεγχο την κουρδική πόλη Κιρκούκ. Τα ξημερώματα της Παρασκευής οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους είχαν εξαπολύσει νέα επίθεση στην πόλη, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και καταλαμβάνοντας προσωρινά το αστυνομικό τμήμα και άλλα δημόσια κτίρια.

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version