Νέες εξελίξεις για τους δασμούς Τραμπ-Τι λένε Καναδάς και Ιαπωνία

ΗΠΑ

Τις Βρυξέλλες αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό προκειμένου να συσφίξει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την  στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ,  Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει τελωνειακούς δασμούς στους μεγάλους οικονομικούς εταίρους του.

Τόσο η Οτάβα όσο και ο ευρωπαϊκός συνασπισμός έχουν συμφέρον να διαφοροποιήσουν τις εμπορικές σχέσεις τους  προκειμένου  να αντισταθμίσουν την επιδείνωση της σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον απρόβλεπτο πρόεδρό τους.

«Η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί» είπε ο Ινιάσιο Γκαρσία της δεξαμενής σκέψης των Βρυξελλών,Bruegel.   Η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να «επενδύσει στην ανάπτυξη των εναλλακτικών αγορών» συμπλήρωσε αναφερόμενος στο θέμα των δασμών.

Ο Τζάστιν Τριντό θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και με τον Αντόνιο Κόστα, ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – του οργάνου που εκπροσωπεί τα 27 κράτη0 μέλη της ΕΕ.

Ο Καναδός ηγέτης αναμένεται να εκφράσει την επιθυμία του στο να ενισχύσει τις συμπράξεις του με τις φιλικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κάτι αντίστοιχο   έκανε στο Παρίσι, στο περιθώριο της διάσκεψης της Κορυφής που έγινε  για την τεχνητή νοημοσύνη, καταδικάζοντας τους τελωνειακούς δασμούς που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον στο χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Η δήλωση του Τριντό

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τριντό είπε πως ο Καναδάς «θα εργασθεί με τους διεθνείς εταίρους και  τους φίλους του»  προκειμένου να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να απαντήσουν σ’ αυτή την τελευταία ομοβροντία του Τραμπ.

Ο Τριντό υποσχέθηκε πως θα δώσει μια «σθεναρή» απάντηση εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, με όρους παρόμοιους  που χρησιμοποίησε η Φον Ντερ Λάιεν, η οποία κατήγγειλε εξ ονόματος της ΕΕ τους «αδικαιολόγητους» τελωνειακούς δασμούς.

Σε ένα νέο σταθμό του εμπορικού πολέμου που έχει αρχίσει αφότου ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προχθές, ένα διάταγμα που αναφέρει πως από τις  12 Μαρτίου θα  ισχύουν οι νέοι τελωνειακοί δασμοί  25% στο χάλυβα και στο αλουμίνιο. « Αυτό θα ισχύσει χωρίς εξαιρέσεις», διαβεβαίωσε.

Η ΕΕ έχει ήδη συνάψει με τον Καναδά μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών.  Και οι παραγωγοί αλουμινίου του Κεμπέκ που εξαρτώνται πολύ από τους Αμερικανούς πελάτες τους θα μπορούσαν να δουν την ΕΕ ως έξοδο κινδύνου.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε ορισμένους όγκους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου δεν υπάρχουν τελωνειακοί δασμοί και όπου έχουν ανάγκη το μέταλλο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο  Ειδήσεων ο επικεφαλής της Ένωσης Αλουμινίου του Καναδά, Ζαν Σιμάρ.

Η προοπτική ενός οικονομικού πολέμου με την Ουάσινγκτον οδήγησε την ΕΕ στο να διευρύνει τους ορίζοντές της μετά την επανεκλογή του ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου το Νοέμβριο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ευρωπαϊκός συνασπισμός ανακοίνωσε μια ενισχυμένη εμπορική συμφωνία με το Μεξικό, την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τη Μαλαισία και μια νέα συμφωνία με το νοτιοαμερικανικό συνασπισμό Mercosur.

Επίσης η  ΕΕ έχει υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική θέση έναντι της Κίνας και υποσχέθηκε στο να εμβαθύνει τη σχέση με την Ινδία, η οποία θα αποτελέσει τον προορισμό του πρώτου επίσημου ταξιδιού της δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν.

Προχθές ο Αντόνιο Κόστα συζήτησε εξάλλου με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα για την ενίσχυση των σχέσεων μ’ αυτό τον εταίρο, καθώς η Πρετόρια βρίσκεται και η ίδια σε διένεξη με τον Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με ένα νόμο, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος καταγγέλλει ως ρατσιστικό έναντι των λευκών κτηματιών της Νότιας Αφρικής.

 

Δασμοί των ΗΠΑ του Τραμπ:  Τι ζητεί η  Ιαπωνία 

Η Ιαπωνία ζήτησε από τις ΗΠΑ να εξαιρεθεί από την επιβολή των τελωνειακών δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που αναγγέλθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ  είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας.

Επίσης επεσήμανε πως οι δασμοί αυτοί θα τεθούν σε εφαρμογή τη 12η Μαρτίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προχθές στην Ουάσιγκτον δυο εκτελεστικά διατάγματα για  την επιβολή τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο «χωρίς εξαίρεση ή απαλλαγή».

Τα μέτρα αφορούν στον χάλυβα και στο αλουμίνιο απ’ όπου κι αν προέρχονται, θα πλήξει ακόμη και οικονομικούς εταίρους των ΗΠΑ, που ωφελούνταν ως τώρα από απαλλαγές (Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδάς, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Ιαπωνία θέλει να εξαιρεθεί.

«Είμαστε ενήμεροι για τη δημοσιοποίηση προεδρικού διατάγματος που αφορά  τους επιπρόσθετους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο (…) και ζητάμε από την αμερικανική κυβέρνηση να εξαιρεθεί η χώρα μας από αυτά τα μέτρα», δήλωσε  ο Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Το αίτημα αυτό επιδόθηκε από την ιαπωνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, διευκρίνισε.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα «μελετήσει προσεκτικά το περιεχόμενο αυτών των μέτρων και τον αντίκτυπό τους στη χώρα μας και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα», είπε ο κ. Χαγιάσι.

Ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλαν χθες την επιβολή των δασμών. Η Νότια Κορέα κι η Βρετανία προτίμησαν να εκφράσουν τη βούλησή τους να συνεργαστούν με την Ουάσιγκτον.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να υπάρξει «απαλλαγή» για τη χώρα του.

Το Μεξικό από την πλευρά του κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην «καταστρέψει» τις εμπορικές ισορροπίες και την ανάπτυξη στη βόρεια Αμερική.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας (2017-2021), ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Υπήρξε κατόπιν άρση των μέτρων αυτών στην πλειονότητά τους, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Δημοκρατικό διάδοχό του Τζο Μπάιντεν.

Η Ιαπωνία εξασφάλισε το 2022 δασμολογική ατέλεια για την εξαγωγή 1,25 εκατ. τόνων χάλυβα στις ΗΠΑ. Για το αλουμίνιο, η Ιαπωνία το τρέχον διάστημα υπόκειται σε δασμούς 10%.

 

 

 

 

Exit mobile version