Νέες εκλογές «βλέπει» ο Ραχόι

«Δεν βλέπει άλλη εναλλακτική λύση από τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην Καταλονία μετά τη διάσπαση του περιφερειακού συνασπισμού που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας όσον αφορά ποιον θα διορίσει ηγέτη της νέας κυβέρνησης», ανέφερε σήμερα ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι στον ραδιοφωνικό σταθμό «Cope».

Μάλιστα ο κ.Ραχόι επισήμανε ότι: « Στην Καταλονία δεν έχει καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο, λόγω των διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν τον συνασπισμό που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κέρδισε τις εκλογές. Αν ένας νέος υποψήφιος δεν επιλεγεί πριν από τις 9 Ιανουαρίου, θα προκηρυχθούν αυτομάτως νέες περιφερειακές εκλογές».

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες πέντε ημέρες, αλλά πιστεύω ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι (ο απερχόμενος επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Αρτούρ) Μας να εγκαταλείψει την πολιτική του για ανεξαρτησία και, καθώς αυτό δεν φαίνεται πιθανό, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τις εκλογές», σημείωσε  χαρακτηριστικά ο κ. Ραχόι .

Ακόμη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας επισήμανε ότι: «Δεν υπάρχει άλλη πολιτική επιλογή από το να  συμμαχήσει με τον  επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ. Στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 20 Δεκεμβρίου στην Ισπανία, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη του 2011, έλαβε 123 έδρες, δηλαδή 63 λιγότερες από το 2011 και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία».

Πάντως ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Υπεραμύνθηκε της πρότασής του για τον σχηματισμό κυβέρνησης  μαζί με όλα  τα κόμματα που πιστεύουν στο ισπανικό Σύνταγμα, σε έναν συγκεκριμένο τρόπο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, που στοιχηματίζουν στην Ευρώπη, στην οικονομική ανάπτυξη, στην απασχόληση, που τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας, υπό την προεδρία του PP, καθώς αυτό κέρδισε τις εκλογές».

 Στην συνέχεια  ο κ. Ραχόι υπογράμμισε ότι: «Υπάρχουν περισσότερες ομοιότητες μεταξύ του PP και του PSOE απ’ότι διαφορές. Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τη σύναψη μιας συμφωνίας με τους Σοσιαλιστές ή τους φιλελεύθερους Ciudadanos».

Τέλος ο απερχόμενος πρωθυπουργός  διευκρίνισε ότι: «Δεν θα υποχωρήσει προς όφελος ενός άλλου πιο συναινετικού υποψηφίου και ότι θα επιχειρήσει την ολοκλήρωση του σχηματισμού μιας κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Μετά την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 13 του μήνα, ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας θα του  αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης».

Exit mobile version