Μία σύνοδος κορυφής στην οποία θα συμμετάσχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ρωσία, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο Μινσκ με σκοπό να σχεδιαστεί ένα περίγραμμα λύσης για την Ουκρανία, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή της η γερμανική καγκελαρία, έπειτα από μία τηλεδιάσκεψη που είχαν οι τέσσερις.
Η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Πέτρο Ποροσένκο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν «μακρά τηλεδιάσκεψη» το πρωί, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, της οποίας το Ελυζέ δημοσιοποίησε μία παρόμοια εκδοχή, και «συνέχισαν να εργάζονται σε ένα πακέτο μέτρων στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για μία συνολική διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία».
Οι εργασίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα στο Βερολίνο, «με σκοπό τη διεξαγωγή την Τετάρτη στο Μινσκ μιας συνόδου κορυφής σε “σχήμα Νορμανδίας”», στην οποία θα συμμετάσχουν οι τέσσερις δυνάμεις. Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει ποιοι θα συμμετάσχουν στις συναντήσεις τη Δευτέρα στο Βερολίνο.
«Οι πλευρές που υπέγραψαν τις συμφωνίες του Μινσκ», πρώτη προσπάθεια τον περασμένο Σεπτέμβριο για μία διευθέτηση των συγκρούσεων, «θα συναντηθούν επίσης την Τετάρτη στο Μινσκ», σύμφωνα με την καγκελαρία. Πρόκειται για εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ουκρανία.
Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί εκ νέου τις τελευταίες ημέρες έπειτα από αρκετούς μήνες νηνεμίας και το Παρίσι και το Βερολίνο ανέλαβαν μία πρωτοβουλία «τελευταίας ευκαιρίας» στην προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη. Ο Ολάντ και η Μέρκελ διαπραγματεύθηκαν για πέντε ώρες την Παρασκευή στη Μόσχα με τον Πούτιν. Σκοπός ήταν να επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, που παραμένουν νεκρό γράμμα.
Πολλοί αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρέθηκαν στο Μόναχο για μία διάσκεψη για την ασφάλεια απηύθυναν αυτό το σαββατοκύριακο πιεστικές εκκλήσεις για την εξεύρεση μίας λύσης, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο συνέχισαν να επιρρίπτουν η μία στο άλλο την ευθύνη για τη σύγκρουση ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και στις ουκρανικές δυνάμεις που προκάλεσε περισσότερους από 5.300 θανάτους, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σε διάστημα δέκα μηνών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ