Την πληροφορία για μαζικές απολύσεις επιβεβαίωσε η Deutsche Bank το πρωί της Πέμπτης. Όπως ανέφερε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο νέος διοικητής της τράπεζας, Κρίστιαν Ζέβινγκ, οι απολύσεις είναι «αναπόφευκτες, εάν θέλουμε να διατηρήσει η τράπεζα την κερδοφορία της». Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος θέλει να μειώσει δραστικά το κόστος της τράπεζας. Άλλωστε, παρουσιάζοντας τα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου της Deutsche Bank στα τέλη Απριλίου, έλεγε ότι θα επιδιώξει ουσιαστική μείωση του εργατικού δυναμικού μέχρι τα τέλη του έτους.
Οι αρχικές πληφορίες έκαναν λόγο για 10.000 απολύσεις. Την Πέμπτη η τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων σε όλον τον κόσμο θα μειωθεί από 97.000 σε περίπου 90.000. Η συρρίκνωση αφορά κυρίως το κομμάτι της επενδυτικής τραπεζικής στις ΗΠΑ. Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο Κρίστιαν Ζέβινγκ δικαιολόγησε τη στρατηγική του ως εξής: «Θέλουμε να παραμείνουμε μία διεθνής τράπεζα, αυτό δεν αλλάζει. Αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που πραγματικά γνωρίζουμε καλύτερα». Μιλώντας πρόσφατα στο ZDF ο Ζέβινγκ ανέφερε: «Θέλουμε ένα είμαστε ισχυροί στη λιανική τραπεζική, θέλουμε ισχυρό asset management, έχουμε ήδη κάνει προόδους σε αυτό το κομμάτι, ενώ στην επενδυτική τραπεζική θέλουμε κερδοφορία και ηγετική θέση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη».
Απαραίτητη η επενδυτική τραπεζική
Η στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει η Deutsche Bank είναι κατ΄αρχήν σωστή, εκτιμά ο Κρίστοφ Σάλαστ, καθηγητής στο Frankfurt School of Finance and Management: «Χωρίς επενδυτικη τραπεζική δεν θα έχει διεθνές προφίλ και χρειαζόμαστε μία τράπεζα με αυτό το αποτύπωμα, όπως το είχε και στο παρελθόν η Deutsche Bank». Ωστόσο, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δύσκολα θα επιστρέψει στα μεγαλεία του παρελθόντος. Αυτό αντανακλάται και στην τιμή της μετοχής, που σημείωσε την Τετάρτη περαιτέρω πτώση στα 11 ευρώ. Πριν από έντεκα χρόνια η μετοχή της Deutsche Bank είχε εκτοξευθεί στα 108 ευρώ!
Σε κάθε περίπτωση οι μέτοχοι πρέπει να δώσουν μία ευκαιρία στη νέα διοίκηση της τράπεζας, εκτιμά ο Κρίστοφ Σάλαστ: «Η συνταγή μπορεί να λειτουργήσει, αρκεί να υλοποιηθεί όντως και να μην αρχίσουν πάλι οι αντιρρήσεις και οι αμφιβολίες μετά από έξι ή εννέα μήνες, όπως γινόταν στο παρελθόν», επισημαίνει ο γερμανός οικονομολόγος. Αμφιβολίες είχε εκφράσει εσχάτως και ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Deutsche Bank, Πάουλ Άχλαιτνερ, ο οποίος είχε αποφασιστική συμβολή στην αλλαγή ηγεσίας του μεγαλύτερου γερμανικού τραπεζικού ιδρύματος. Ο Βρετανός Τζων Κράϊαν, ο οποίος απάλλαξε μεν την τράπεζα από πολυετείς δικαστικές διαμάχες αλλά δεν κατάφερε να βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, αντικαθίσταται πλέον από τον Κρίστιαν Ζέβινγκ. Κάποιοι από τους μετόχους επικρίνουν ως «αντιεπαγγελματική» την παρέμβαση Άχλαϊτνερ.
Αμφιβολίες για την επιλογή στελεχών
Οι συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία της τράπεζας προκαλούν άλλωστε εύλογα ερωτήματα για τα κριτήρια στην επιλογή των στελεχών της, επισημαίνει ο Χανς Κρίστοφ Χιρτ, επικεφαλής του συμβουλευτικού οίκου Hermes. Ο οποίος μάλιστα διατυπώνει το ερώτημα, μήπως έχει έρθει η ώρα να αναζητηθεί και ο αντικαταστάτης του ίδιου του Άχλαιτνερ. Ωστόσο θεωρείται μάλλον απίθανη μία τέτοια «αλλαγή φρουράς» στη Φρανκφούρτη, καθώς ο επικεφαλής του εποπτικου συμβουλίου στηρίζεται από τους κύριους μετόχους της Deutsche Bank, δηλαδή το Εμιράτο του Κατάρ, τον κινεζικό όμιλο HNA και τη Blackrock.
Πηγή Πληροφοριών: DW