Bloomberg: Οικονομολόγοι «βλέπουν» διαδοχικές μειώσεις στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ – Πού θα φτάσει

ΕΚΤ

Νέα έρευνα του Bloomberg αποκαλύπτει τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για τις μειώσεις που θα κάνει η ΕΚΤ στο επιτόκιο καταθέσεων της μέχρι το τέλος του 2025.

Όπως αναφέρει ο τίτλος του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας του www.bloomberg.com  τον οποίο τον αναμεταδίδει η ιστοσελίδα  www.luxtimes.lu/businessandfinance, η ΕΚΤ θα μειώσει μέχρι το τέλος του 2025 έξι φορές το επιτόκιο καταθέσεων. 

Επίσης η ιστοσελίδα, που επικαλείται εκτιμήσεις οικονομολόγων, αναφέρει πως η ΕΚΤ ενδέχεται να μειώνει μία φορά το τρίμηνο έως το τέλος του επόμενου έτους το επιτόκιο καταθέσεων της. Παράλληλα οι οικονομολόγοι αναφέρουν πως ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα τελειώσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Αξιοσημείωτο είναι πως αναλυτές, οι οποίοι συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Bloomberg  υποστήριξαν πως το συγκεκριμένο επιτόκιο αναφοράς  της ΕΚΤ, θα φθάσει στο 2,25% τον Δεκέμβριο του 2025, ύστερα από 6 διαδοχικές μειώσεις που έγιναν σε τριμηνιαία βάση. Ωστόσο οι αναλυτές αρχικά είχαν προβλέψει πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Για τον πληθωρισμό

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Όπως επισημαίνεται η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει τον Ιούνιο το κόστος δανεισμού εν μέσω αυξημένης βεβαιότητας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στο στόχο του 2%. Πάντως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έδωσαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τις μειώσεις που θα κάνει η Τράπεζα για τα επιτόκια της λόγω της αβεβαιότητας του οικονομικού περιβάλλοντος.

 

 

 

Η πρόσφατη δήλωση Στουρνάρα

Υπενθυμίζεται πως στο θέμα των επιτοκίων της ΕΚΤ αναφέρθηκε πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας τη Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Όπως είχε πει, η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει εντός του έτους σε δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων.

Περιμένω να γίνουν 2 μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ εάν ο αποπληθωρισμός συνεχιστεί όπως αναμένεται, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι πιο ασθενέστερος από ό,τι αναμενόταν. Αυτό καθιστά και αναγκαίο να γίνουν μειώσεις στα επιτόκια» συμπλήρωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

 

 

Exit mobile version