Η κόντρα ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλά κρατεί καθώς με νέες δηλώσεις του Ιταλού το κλίμα δυναμιτίζεται για μια ακόμη φορά.Ο Ρέντσι σημείωσε στο Βερολίνο ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε διοριστεί στον θώκο υπό τον όρο πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα απολαύουν μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία κι εξέφρασε την ελπίδα πως αυτό δεν έχει ξεχαστεί.
Επέμεινε ότι η Ρώμη θέλει «ευελιξία» στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και ότι αρνείται να εφαρμόσει άκριτα πολιτικές λιτότητας, οι οποίες «δεν φέρνουν αποτέλεσμα» και «οδηγούν στην πτώση κυβερνήσεων».
Το σκληρό μήνυμα του Ρέντσι, το οποίο επέλεξε να στείλει κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή τους, σηματοδοτεί τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής του τις τελευταίες εβδομάδες έναντι της Κομισιόν, η οποία έχει προειδοποιήσει πως το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2016 ενδέχεται να παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
«Δεν απαιτούμε αλλαγή των κανόνων, απαιτούμε να εφαρμοστούν στην Ιταλία», ανέφερε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Αλλά υπενθύμισε ότι «η ευελιξία ήταν αναγκαία συνθήκη της συμφωνίας που οδήγησε στην εκλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», αλλά και «υπόσχεση του Γιούνκερ» του ίδιου, συνέχισε ο Ρέντσι, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία εναντίον της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ορθοδοξίας, η οποία εμποδίζει κατά τον ίδιο την ανάπτυξη.
«Είμαι της άποψης ότι οι πολιτικές λιτότητας από μόνες τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν και ότι δεν οδηγούν παρά στην πτώση κυβερνήσεων», συνέχισε. «Δεν έχω αλλάξει άποψη όσον αφορά την ευελιξία, ελπίζω πως ούτε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει αλλάξει άποψη».
Ο Ρέντσι είπε πως «δεν συμφωνούμε σε όλα» με την Μέρκελ, η οποία απέφυγε να αντιπαρατεθεί στη συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, λέγοντας πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η ιταλική κυβέρνηση και ιδίως αυτή της αγοράς εργασίας είναι μια «σημαντική συνεισφορά για την Ιταλία και την Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, παρότι «υπάρχουν κανόνες, μπορούν να γίνουν διαφορετικές ερμηνείες» τους, σχολίασε εξάλλου συνοπτικά, αφήνοντας τις Βρυξέλλες να αποφανθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα της τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας από μέρους της Ρώμης.
Η Κομισιόν έχει αναβάλει ως την άνοιξη την οριστική της ετυμηγορία για τον προϋπολογισμό που της υπέβαλε η κυβέρνηση Ρέντσι, στον οποίο αναθεωρούνται προς τα πάνω οι συμφωνημένοι στόχοι για το δημόσιο έλλειμμα, το δομικό έλλειμμα και το χρέος.