Νέα εφαρμογή για ψηφιακά διαβατήρια και ταυτότητες προτείνει η Κομισιόν – Όλες οι λεπτομέρειες

Κομισιόν

Νέα εφαρμογή, «EU Digital Travel» για ψηφιακά διαβατήρια και ταυτότητες προτείνει η Κομισιόν.

Η εφαρμογή EU Digital Travel θα είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες της ΕΕ και τρίτων χωρών με βιομετρικό διαβατήριο ή ταυτότητα ΕΕ που ταξιδεύουν από ή προς τον χώρο Σένγκεν. Χάρη στην εφαρμογή, οι ταξιδιώτες θα μπορούν να δημιουργούν ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια και να υποβάλλουν εκ των προτέρων τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και έγγραφα στις συνοριακές αρχές, για να επιταχύνουν τους ελέγχους στα σύνορα. Η εφαρμογή θα απαιτεί τη συναίνεση του χρήστη πριν από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Οι συνοριακές αρχές θα λάβουν επίσης εκπαίδευση σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και τους κανόνες προστασίας δεδομένων προτού τους επιτραπεί η πρόσβαση στα δεδομένα.

Εναπόκειται τώρα στο Συμβούλιο της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμφωνήσουν επί των προτάσεων. Μόλις εγκριθεί, θα αναπτυχθεί η εφαρμογή ψηφιακού ταξιδιού της ΕΕ και τα απαραίτητα τεχνικά πρότυπα.

Επίσης η Κομισιόν έχει προτείνει κοινό πλαίσιο για τη χρήση ψηφιακών ταξιδιωτικών διαπιστευτηρίων.

Οι έλεγχοι

Μάλιστα τόσο οι πολίτες της ΕΕ όσο και οι πολίτες τρίτων χωρών υπόκεινται σε συστηματικούς ελέγχους αυτοπροσώπως κατά τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Μόνο το 2023, καταγράφηκαν σχεδόν 600 εκατομμύρια διελεύσεις. Για να επιταχυνθούν οι έλεγχοι στα σύνορα και να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλέστερη μετακίνηση, η Επιτροπή πρότεινε την ψηφιοποίηση των διαβατηρίων και των δελτίων ταυτότητας για οποιονδήποτε εισέρχεται ή εξέρχεται από τον χώρο Σένγκεν.

Τα ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια είναι μια ψηφιακή έκδοση των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε διαβατήρια και δελτία ταυτότητας. Περιλαμβάνουν τις πληροφορίες που περιέχονται στο τσιπ του διαβατηρίου ή της ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας του προσώπου του κατόχου αλλά όχι των δακτυλικών του αποτυπωμάτων. Ένα ψηφιακό ταξιδιωτικό έγγραφο μπορεί να αποθηκευτεί σε κινητό τηλέφωνο και, εφόσον είναι διαθέσιμο, στην εφαρμογή Ψηφιακού Ταξιδιού της ΕΕ. Θα είναι εντελώς εθελοντικό για τους ταξιδιώτες να ζητήσουν ή να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ψηφιακή έκδοση των εγγράφων τους, χωρίς χρέωση.

Τα οφέλη του σχεδίου

Ένα τέτοιο σχέδιο θα:  

 

Exit mobile version