Μοσκοβισί – Έτινγκερ: Καθοριστικό το 2017 για την Ευρώπη

Με άρθρο τους στην Les Echos, οι δύο Ευρωπαίοι επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Γκίντερ Ετινγκερ καταθέτουν τις απόψεις τους για τα δυνατά και αδύνατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα προτείνουν τρόπους για την καλύτερη λειτουργία της με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία με κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα Les Echos:

Το έτος 2017 θα είναι καθοριστικό για την Ευρώπη. Οι εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία θα διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη μισή δεκαετία. Την ώρα που γιορτάζουμε την εξηκοστή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, δεν πρέπει να αφήσουμε τους λαϊκιστές όλων των αποχρώσεων να υπονομεύσουν ό,τι έχουν επιτύχει οι δύο χώρες οικοδομώντας αυτήν την Ένωση και να καταστρέψουν τα θεσμικά όργανα τα οποία παρέχουν απτά οφέλη στους πολίτες και στους οικονομικούς παράγοντες.

Ως ιδρυτικά μέλη, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δείξει με συνέπεια τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί για μια θετική ολοκλήρωση. Και σε αντίθεση με αυτά που λένε οι ευρωσκεπτικιστές υποψήφιοι όλων των αποχρώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει τη Γαλλία και τη Γερμανία ισχυρότερες, όχι ασθενέστερες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει δώσει εβδομήντα χρόνια ειρήνης – την μεγαλύτερη περίοδο στην ιστορία της Ευρώπης. Η εμβάθυνση των επενδύσεων και του εμπορίου εντός της ΕΕ έχει δημιουργήσει μία πρωτοφανή ευημερία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαδραματίσει έναν καίριο ρόλο στην επανένωση μίας ηπείρου διαιρεμένης από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ενωμένοι είμαστε πιο ισχυροί

Η ανάγκη για τις χώρες μας να συνεργαστούμε και να εργαστούμε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο ποτέ δεν ήταν πιο ισχυρή από ό, τι σήμερα. Για να αντιμετωπίσουμε τις πολιτικές προκλήσεις – την τρομοκρατία, τον λαϊκισμό, την αβεβαιότητα στη διεθνή σκηνή – αλλά και το Brexit και την προσφυγική κρίση – απαιτείται ένα ενιαίο μέτωπο.

Στον πολυπολικό κόσμο των Τραμπ, Πούτιν και Σι, το μέγεθος μετράει.

Ισχύει το ίδιο και για τις οικονομικές προκλήσεις. Η ανεργία των νέων και η αύξηση των κοινωνικο-οικονομικών διαφορών πρέπει να καταπολεμηθούν. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η γεφύρωση του χάσματος των επενδύσεων στον τομέα της καινοτομίας, το ανθρώπινο κεφάλαιο, ή οι ιδιαίτερα αποδοτικές υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ανταγωνιστικότητά μας στην παγκόσμια οικονομία.

Στον πολυπολικό κόσμο των Τραμπ, Πούτιν και Σι, το μέγεθος μετράει. Μεμονωμένα, οι χώρες έχουν λιγότερο βάρος και επιρροή. Έχουμε περισσότερες πιθανότητες για έναν γόνιμο διάλογο με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ για την πολυμέρεια, την ένταξη, την καταπολέμηση του προστατευτισμού και της κλιματικής αλλαγής όντας ενωμένοι ως Ευρωπαίοι, παρά μόνοι ο καθένας. Μπορούμε να διεκδικήσουμε τα συμφέροντά μας και τις αξίες με τη Ρωσία και την Κίνα πιο αποτελεσματικά ως μια ενωμένη ήπειρος παρά ως μεμονωμένες χώρες.

Προτεραιότητες και Αποτελέσματα

Μετά τις εκλογές, η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέτουν μια σαφή πολιτική εντολή για να καθορισθούν οι προτεραιότητες και να επιτευχθούν γρήγορα απτά αποτελέσματα, με την Επιτροπή και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μηχανισμούς ώστε τα οφέλη από την παγκοσμιοποίηση να είναι κοινά για όλους στην κοινωνία όπως: δυνατότητες ασφάλειας και επαρκή χρηματοδότηση στον τομέα της άμυνας για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς και ασφάλεια των εξωτερικών μας συνόρων- μία πιο στρατηγική χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ σε τομείς στους οποίους η Ευρώπη έχει εφαρμόσει μια συνολική αξία, όπως ο τομέας της έρευνας, της ασφάλειας ή της μεταναστευτικής πολικής και να καταστήσουν μία Ευρώπη με περισσότερη διαφάνεια και υπεύθυνη απέναντι σε αυτούς που προτρέπουν τους ψηφοφόρους να « πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους».

Να απλοποιήσουμε την Ευρώπη

Αυτό δεν σημαίνει οτι λειτουργούν τέλεια οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Οφείλουμε να σκεφτούμε σοβαρά ώστε να καταστήσουμε πιο γρήγορες και αποτελεσματικές τις διαδικασίες. Ενα μέρος της απογοήτευσης όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τις ρίζες της στην πολυπλοκότητα των θεσμών μας και του ρυθμού των πολιτικών διαδικασιών. Θα πρέπει να εξετάσουμε καινοτομίες οι οποίες θα επιτρέψουν την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ενεργεί με μεγαλύτερη δύναμη και ταχύτητα στα επείγοντα ζητήματα, και με τρόπο εμφανή. Οι πιο εντατικές, ανοιχτές και διάφανες συναλλαγές μεταξύ των ευρωπαίων επιτρόπων, των υπουργών των χωρών-μελών, των ευρωβουλευτών των θεσμικών εκπροσώπων και των εμπειρογνωμόνων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία προσέγγιση για την ανάπτυξη κοινών θέσεων και την επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων σε συγκεκριμένα αρχεία.

Πηγή: Les Echos


Exit mobile version