Quantcast
Moody's: Νέα υποβάθμιση του Ισραήλ - Οι αντιδράσεις αξιωματούχων - enikonomia.gr
share

Moody’s: Νέα υποβάθμιση του Ισραήλ – Οι αντιδράσεις αξιωματούχων

δημοσιεύτηκε:

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου του Ισραήλ στην βαθμίδα “Baa1” από “A2” προχώρησε για δεύτερη φορά φέτος ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, Moody’s λόγω του πολέμου μεταξύ της χώρας  με τη Χεζμπολάχ. Oυσιαστικά το outlook του Ισραήλ είναι 3 βαθμίδες πάνω από το επίπεδο  του “junk”.

Πάντως ο οίκος προχώρησε στην παραπάνω ενέργεια επειδή ανησυχεί στο πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση του Ισραήλ το αυξημένο κόστος του συνεχιζόμενου πολέμου στην οικονομία της χώρας όπως μεταδίδει το tribune.com.pk. Η υποβάθμιση αυτή από τον οίκο δείχνει πως είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση στο Ισραήλ λόγω του πολέμου. Yπενθυμίζεται δε πως η πρώτη υποβάθμιση της οικονομίας του Ισραήλ από τον οίκο είχε γίνει τον Φεβρουάριο δηλαδή  από “Α1 “σε “Α2”  και άλλαξε τις προοπτικές τη χώρας σε “αρνητικές”

Επίσης η Moody’s επεσήμανε πως υπάρχουν καθυστερήσεις αναφορικά με την  έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 την στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Bezalel Smotrich είχε προτείνει να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για την κάλυψη του ελλείμματος στο 4%.  Ωστόσο σύμφωνα με τον οίκο,  δεν είναι βέβαιον πως η κυβέρνηση θα μπορέσει  να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα λιτότητας μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το “πάγωμα” μισθών στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Για το δημοσιονομικό έλλειμα του Ισραήλ

Μεταξύ άλλων ο οίκος αναφέρεται και στο δημοσιονομικό έλλειμμα του Ισραήλ. Όμως  η Moody’s προειδοποίησε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ισραήλ θα μπορούσε να φτάσει το 6% το 2024, ξεπερνώντας τον στόχο του 6,6% για την φετινή χρονιά. Και το ποσοστό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί στο 7,5% το 2025. Αυτό έγκειται σε μεγάλο βαθμό- σύμφωνα με τον οίκο- μεταξύ άλλων στον αργό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Επίσης η Moody’s εκτίμησε πως ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα ανέλθει στο 70%, πολύ πάνω από τον στόχο του 50% που είχε θέσει προ πολέμου.

Οι αντιδράσεις

Μάλιστα ανώτεροι οικονομικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ σοκαρίστηκαν με την υποβάθμιση του οίκου καθώς θεώρησαν πως έρχεται οικονομική κρίση στη χώρα. Από την πλευρά του ο Γενικός Λογιστής του υπουργείου Οικονομικών του Ισραήλ, Yali Rothenberg επέκρινε την αξιολόγηση του Moody’s και την χαρακτήρισε «υπερβολική και αδικαιολόγητη». Η υποβάθμιση του outlook του Ισραήλ από τον οίκο δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια  την ανθεκτικότητα της οικονομίας της , παρά τον αντίκτυπο του πολέμου συμπλήρωσε. Και συνέχισε λέγοντας πως  «η οικονομία του Ισραήλ παραμένει ισχυρή και ανθεκτική» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις που φέρνει ο πόλεμος.

Πάντως σύμφωνα με τον οίκο δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου του Ισραήλ σε περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος και το επόμενο διάστημα.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.