Μόνο 100.000 ευρώ φόρους πλήρωσε το 2016 στη Γαλλία η Airbnb

Την «απαράδεκτη» κατάσταση που επικρατεί σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες των επιχειρηματικών κολοσσών να ελαχιστοποιούν τη φορολογική τους επιβάρυνση θέτει στο στόχαστρό του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ. Το θέμα που θα συζητηθεί στo Eurogroup του Ταλίν, στις 16 Σεπτεμβρίου, ανακίνησε η αποκάλυψη για το σκανδαλωδώς μικρό ποσό των 100.000 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι η Airbnb στο γαλλικό κράτος. Η Γαλλία είναι, όμως, η δεύτερη σε μέγεθος αγορά της Airbnb μετά τις ΗΠΑ και, όπως υπογράμμισε ο κ. Λε Μερ, πρόκειται για μία από τις «ψηφιακές πλατφόρμες που αντλούν δεκάδες εκατομμύρια από τις πωλήσεις τους στη χώρα, και το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών δεν παίρνει παρά μερικές χιλιάδες».

«Ο καθένας πρέπει να καταβάλλει μια θεμιτή συνεισφορά σε φόρους», τόνισε ο Γάλλος υπουργός, μιλώντας στο γαλλικό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, διαμαρτυρήθηκε ότι «καθυστερεί πάρα πολύ και είναι υπερβολικά περίπλοκη» η διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη επί του θέματος με τον ΟΟΣΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Airbnb αποτελεί παρεμφερή περίπτωση με την Apple, καθώς έχει την έδρα της στην Ιρλανδία και επωφελείται από τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Σχολιάζοντας την κριτική του κ. Λε Μερ σχετικά με την καθυστέρηση στις διαβουλεύσεις, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Βανέσα Μοκ τόνισε ότι το θέμα της φορολογίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς οποιαδήποτε μεταρρύθμιση προϋποθέτει συναίνεση όλων των χωρών-μελών. «Πρέπει να έχουμε την καλύτερη δυνατή προσέγγιση στη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας», τόνισε η κ. Μοκ και πρόσθεσε πως πρέπει να εξετασθούν πολύ προσεκτικά οι εξελίξεις στον τομέα της λεγόμενης «οικονομίας διαμοιρασμού», της οικονομικής δραστηριότητας του είδους της Airbnb, δηλαδή.

Η Airbnb επιμένει πως «δεν λαμβάνει σημαντικές μακροπρόθεσμες αποφάσεις επιχειρηματικής φύσης βάσει της φορολογίας», ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες και καταβάλλει όλους τους φόρους που οφείλει στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Υποστηρίζει, άλλωστε, πως ο μεγάλος όγκος των δυσθεώρητων κερδών που προκύπτουν από τις δραστηριότητές της παραμένει στα χέρια των ιδιοκτητών ακινήτων και των κοινοτήτων τους.

Ο εκπρόσωπος της πλατφόρμας τόνισε, άλλωστε, πως το μοντέλο της Airbnb «είναι μοναδικό και πέρυσι έδωσε ώθηση στην οικονομία της Γαλλίας προσθέτοντας 6,5 δισ. ευρώ». Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι η πλατφόρμα έχει αρχίσει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις αφενός από τα παραδοσιακά ξενοδοχεία που αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό της και αφετέρου από τις δημοτικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο Δήμος του Παρισιού αποφάσισε από την 1η Δεκεμβρίου να θέτει ως όρο την εγγραφή στους καταλόγους του δήμου κάθε διαφημιστικής καταχώρισης που αφορά ενοικίαση ακινήτου για μικρό χρονικό διάστημα.

Θα καταστεί έτσι πιο δύσκολη η χρήση της Airbnb για ενοικίαση ακινήτου περισσότερο από 120 ημέρες τον χρόνο, ενώ παράλληλα θα διευκολυνθούν οι Αρχές να φορολογήσουν τα έσοδα από την ενοικίαση. Στη Βαρκελώνη, η επιρροή που έχει ασκήσει στην αγορά ακινήτων η Airbnb έχει προκαλέσει διαδηλώσεις κατά του τουρισμού, ενώ στη Μαγιόρκα και στο Σαν Σεμπαστιάν αναμένεται αντίστοιχη κινητοποίηση στις 17 Αυγούστου.

Υψηλά έσοδα, μικρή επιβάρυνση

Μόλις 16,5 εκατ. ευρώ κατέβαλε ως φόρους η Amazon για τα 21,6 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε το 2016 από τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία αυτά, που δημοσιοποιήθηκαν στους ετήσιους ισολογισμούς της Amazon, θα εντείνουν περαιτέρω τη διαμάχη για τις αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που εκμεταλλεύονται τα κενά των νομοθεσιών και ελαχιστοποιούν τη φορολογική τους επιβάρυνση.

Η Amazon είναι μια εκπληκτικά επιτυχημένη επιχείρηση, αλλά με μικρά περιθώρια κέρδους στα προϊόντα που πουλά. Προσφάτως προειδοποίησε, μάλιστα, ότι ενδέχεται να ανακοινώσει ζημίες για το τρίτο τρίμηνο. Τα χαμηλά κέρδη συνεπάγονται, όμως, και χαμηλούς φόρους. Οπως ακριβώς και η Airbnb, η Amazon υποστηρίζει ότι «καταβάλλει όλους τους φόρους που οφείλει σε όσες χώρες δραστηριοποιείται».

Ο εκπρόσωπός της τόνισε ότι η εταιρεία διαχειρίζεται τις δραστηριότητές της σε όλη την Ευρώπη από την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Γι’ αυτό και απασχολεί εκεί 1.500 υπαλλήλους και εξακολουθεί να αυξάνει το προσωπικό της.

Προσέθεσε, άλλωστε, ότι η Amazon έχει επενδύσει πάνω από 20 δισ. ευρώ στην Ευρώπη από το 2010 έως σήμερα, ενώ προτίθεται να προσλάβει νέο προσωπικό γύρω στους 15.000 υπαλλήλους μέσα στο τρέχον έτος. Στην περίπτωση αυτή, οι μόνιμοι υπάλληλοί της στην Ευρώπη θα υπερβούν τα 65.000 άτομα. Σε ό,τι αφορά τον μέσο ετήσιο μισθό τους, η Amazon αναφέρει ότι είναι σχεδόν 32.000 ευρώ.


Πηγή: Η Καθημερινή

Exit mobile version