Θεωρείται μια από τις δίκες μαμούθ στα μεταπολεμικά δικαστικά χρονικά της Γερμανίας. Η δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU με κύρια κατηγορούμενη την Μπεάτε Τσέπε ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια στο Εφετείο του Μονάχου.
Κατηγορείται ότι μαζί με δύο συντρόφους της, που δεν ζουν πλέον, σκότωσαν 8 Τούρκους μετανάστες, έναν Έλληνα, τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη και μια γερμανίδα αστυνομικό. Τα λάθη και οι παραλείψεις μέχρις ότου να ξεσκεπαστούν οι δράστες, θα μείνoουν ένα μελανό σημάδι στην ιστορία των γερμανικών διωκτικών αρχών.
«Υπήρχε κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα»
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν πάνω από 815 μάρτυρες και 42 εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δικαστηρίου κάθε δικάσιμη ημέρα από τις συνολικά 373 κόστισε 150.000 ευρώ. Σήμερα, στο Εφετείο του Μονάχου ξεκινά η αγόρευση του Εισαγγελέα, η οποία θα διαρκέσει 22 ώρες με ενδιάμεσες διακοπές. «Σήμερα είναι ημέρας μεγάλης ανακούφισης» δήλωσε στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD ο Εισαγγελέας Χέρμπερτ Ντίμερ. «Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υπήρχε ο κίνδυνος ‘να τιναχθεί στον αέρα’ η υπόθεση».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δικαστηρίου, η αγόρευση θα συνεχιστεί μέχρι την 1η Αυγούστου πριν διακόψει το δικαστήριο για τις καλοκαιρινές διακοπές στη Βαυαρία. Από τον Σεπτέμβριο, μετά τις θερινές διακοπές θα ξεκινήσει και πάλι η δίκη και το νήμα των αγορεύσεων θα πάρουν οι υπόλοιποι διάδικοι.
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η Μπεάτε Τσέπε, η οποία σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έκανε χρήση του δικαιώματος σιωπής, κατηγορείται ότι μαζί με τους δύο συντρόφους της, Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπέρνχαρντ, ήταν σημαντικό μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU. Ναι μεν δεν ήταν η ίδια αυτουργός, δεν δολοφόνησε τα δέκα θύματα, αλλά συμμετείχε στην προετοιμασία των πράξεων, ήταν συνεργός. Η ίδια το αρνείται και ισχυρίζεται μέσω των συνηγόρων της ότι πληροφορήθηκε για τις πράξεις των δύο συντρόφων της εκ των υστέρων.
Ανοιχτά ερωτήματα
Αν και από καιρό υπήρχε η γενική αίσθηση ότι η δίκη θα έπρεπε λογικά κάποια στιγμή να φτάσει και σε αυτήν τη φάση, η ανακοίνωση ότι ξεκινούν σήμερα οι αγορεύσεις αιφνιδίασε. Βέβαια, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκέτσλ ασκούσε συνεχώς πιέσεις για να περάσει η εκδίκαση της υπόθεσης στην τελευταία φάση. «Είναι ασφαλώς σωστό ότι ένα δικαστήριο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και να τηρεί την αρχή επίσπευσης της διαδικασίας και να την ολοκληρώνει σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου» δήλωσε ο Φλόριαν Γκλιβίτσκι, εκπρόσωπος τύπου του δικαστηρίου.
Οι οικογένειες των θυμάτων που εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους θα πρέπει να πάρουν άδεια για να έρθουν στο Μόναχο ώστε να παρευρεθούν στις αγορεύσεις. Εκείνο που τους απασχολεί είναι να μάθουν εάν η NSU ήταν μόνο μια ολιγομελής νεοναζιστική οργάνωση ή μια τρομοκρατική οργάνωση με νεοναζιστικά πλοκάμια στην κοινωνία.
Πηγή: DW