Μία στις τέσσερις πτωχεύσεις ευρωπαϊκών επιχειρήσεων οφείλεται στην αφερεγγυότητα των αγοραστών

Μία στις 4 περιπτώσεις πτωχεύσεων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων οφείλεται στην αφερεγγυότητα των αγοραστών της ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1% το 2016 και 2% το 2017. Ορισμένοι από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση είναι ο χαμηλός ρυθμός παγκόσμιας ανάπτυξης για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και οι έντονες διακυμάνσεις της αξίας των εμπορευμάτων.

Αυτό προκύπτει απο στοιχεία που παρουσίαστηκαν σε εκδήλωση για την αναγκαιότητα και τα οφέλη της ασφάλισης πιστώσεων στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Σύμφωνα με την παρουσίαση των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας “Euler Hermes” ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου σε όγκο προβλέπεται να είναι 2,1% το 2016 και 3,1% το 2017. Σε όρους αξίας, το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωθεί κατά 2,9% το τρέχον έτος. Οι αναταραχές της ζήτησης, η σημαντική πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ο νομισματικός πόλεμος, εξηγούν την αρνητική δυναμική του.

Ακόμη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο μέσος χρόνος είσπραξης των απαιτήσεων (DSO) παγκοσμίως θα παραμείνει στις 64 ημέρες το 2016, ενώ για την Ελλάδα υπολογίζεται στις 89 ημέρες, έχοντας συρρικνωθεί από 101 ημέρες το 2014 σε 91 ημέρες το 2015, καθώς τα μέτρα λιτότητας ώθησαν τις επιχειρήσεις σε μία πιο σφιχτή διαχείριση των εμπορικών απαιτήσεών τους.

Οι εισαγωγές κατά το 2016 και 2017 θα προέλθουν από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ενώ η Κίνα δεν θα είναι πλέον o μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο. Στις εξαγωγές, η Γερμανία θα είναι ο κυριότερος εξαγωγέας το 2016 και 2017, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Κίνα έρχεται στην πέμπτη θέση.

Ασφάλιση πιστώσεων είναι η ασφάλιση του κινδύνου της μη πληρωμής των οικονομικών απαιτήσεων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.


Exit mobile version