Μηχανικοί της VW παραδέχονται τα λάθη τους

Η Bild αποκαλύπτει σήμερα ότι σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της Volkswagen, πολλοί συνεργάτες της παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν στην εγκατάσταση του λογισμικού που παραποιούσε τα δεδομένα των αναγραφόμενων τιμών ρύπων και της κατανάλωσης πετρελαίου ντίζελ. Η εταιρεία δεν θέλησε να πάρει θέση στο δημοσίευμα. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε την Volkswagen να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα.

Η γερμανική εταιρεία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση και απειλείται με σωρεία αγωγών στη Γερμανία.

Ήδη ένας μέτοχος από την Βάδη-Βυρτεμβέργη κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης σε δικαστήριο του Μπραουνσβάιγκ.

Οι αμερικανικές αρχές προστασίας του περιβάλλοντος EPA, που δημοσιοποίησαν το σκάνδαλο πριν από δυο περίπου εβδομάδες, ανακοίνωσαν ότι θα προβούν και σε νέα τεστ.

Την ερχόμενη Τρίτη, ο νέος πρόεδρος της εταιρείας Ματίας Μύλερ θα μιλήσει στους εργαζόμενους και μια ημέρα αργότερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου. Επιπλέον ο Μίχαελ Χορν, επικεφαλής της Volkswagen στις ΗΠΑ καλείται να δώσει απαντήσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο.

 

H Μέρκελ ζητά διαλεύκανση της υπόθεσης

Η γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk δήλωσε πως ελπίζει η εταιρεία να διαλευκάνει την υπόθεση και επεσήμανε πως το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πριν από δυο εβδομάδες προκαλεί πιέσεις και είναι δυσάρεστο.

Σύμφωνα με άλλο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, ο κύκλος των ανθρώπων που γνώριζαν είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αρχικά είχε αναφερθεί. «Η θέση ότι αυτό είναι έργο μερικών εγκληματικών φυσιογνωμιών δεν ευσταθεί» γράφει η εφημερίδα και συμπληρώνει πως ο όμιλος «εξαπατούσε συστηματικά πελάτες και αρχές». Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας πιέζει τον νέο πρόεδρο Ματίας Μύλερ να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να επιδείξει μεταμέλεια.

«Δεν σχολιάζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Θα τοποθετηθούμε όταν θα έχουμε χειροπιαστές αποδείξεις» απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου της Volkswagen. Η καγκελάριος Μέρκλ δήλωσε πως η εμπιστοσύνη στην γερμανική οικονομία δεν κλονίστηκε τόσο ώστε να μην θεωρείται η Γερμανία μια ασφαλής οικονομική χώρα.

 

Αδιευκρίνιστο ποιος έδωσε την εντολή

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος δήλωσε πως το σκάνδαλο ήταν «ένα χτύπημα για την Γερμανία, για τους χιλιάδες πελάτες αλλά και για τους εργαζόμενους».

Σύμφωνα με την Bild, οι μηχανικοί της εταιρείας δεν μπόρεσαν να βρουν λύση για τους κανόνες που αφορούσαν την εκπομπή ρύπων και το μέγεθος των δαπανών και για το λόγο αυτό αποφάσισαν να κάνουν χρήση του παραποιημένου λογισμικού. Αδιευκρίνιστο όμως παραμένει ποιος έδωσε εντολή για την τοποθέτησή του.

Σύμφωνα με την αυριανή έκδοση της εφημερίδας Automobilewoche, η εταιρεία θέλει να υλοποιήσει τους στόχους που έθεσε για το 2016 και υπόσχεται την παροχή βοήθειας στους εταίρους της. Στη Γερμανία πάντως αναζητούνται δικηγορικά γραφεία για την κατάθεση ομαδικών αγωγών.

Πηγή: DW

Exit mobile version