Ο απολογισμός της χθεσινής συνάντησης σίγουρα δεν είναι θεαματικός. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν μεν σε πολλά, αλλά μικρά βήματα και εξέπεμψαν ορισμένα ισχυρά μηνύματα. Εντούτοις στα μεγάλα ζητήματα θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή.
Πάντως Βερολίνο και Παρίσι καταδεικνύουν στην πράξη πόσο σοβαρά αντιλαμβάνονται τη στενότερη συνεργασία στο πεδίο της άμυνας. Η απόφαση να κατασκευάσουν από κοινό ένα νέο μαχητικό συνιστά αναμφίβολα ένα σημαντικό μήνυμα. Μέχρι σήμερα οι δυο αεροπορίες χρησιμοποιούν διαφορετικού τύπου αεροσκάφη. Το σχετικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018.
Χρειάζεται νέα εντολή της Bundestag
Όσον αφορά την αξίωση του γάλλου προέδρου για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, το κοινό υπουργικό συμβούλιο παρέπεμψε τη σχετική συζήτηση και τις αποφάσεις στο άμεσο μέλλον. «Η Γαλλία και η Γερμανία αναγνωρίζουν ότι η νυν αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα», αναφέρει σχετικό έγγραφο.
Η συγκυρία δεν ενδείκνυται καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Κοινός στόχος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας στην Ευρωζώνη, επισήμανε η καγκελάριος Α. Μέρκελ, προσθέτοντας όμως ότι για μεγάλα βήματα η Γερμανία χρειάζεται την εντολή του νέου Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.
«Δεν θα χάσουμε χρόνο. Ήδη φέτος θα γίνουν τα επόμενα βήματα», είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι “θα σας εκπλήξουμε». Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν από την πλευρά του έκανε λόγο για μια λίστα πρωτοβουλιών που θα ξεκινήσουν «μέχρι το τέλος του χρόνου».
Έλλειψη πολιτικής βούλησης;
Καταρχήν λοιπόν οι υψηλές προσδοκίες που γέννησε η εκλογή Μακρόν στη γαλλική προεδρία -με τον ίδιο να υπόσχεται ουσιαστικά την επανίδρυση της ΕΕ- δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Στο προοίμιο της χθεσινής συνάντησης Μέρκελ-Μακρόν ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ είχε ζητήσει να υπάρξουν ανατρεπτικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο οικονομολόγος είχε εκτιμήσει ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Η ανησυχία μου έγκειται ότι κυρίως στη γερμανική πλευρά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Πηγή: DW