Μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα έχουν εξαντληθεί τα ταμειακά διαθέσιμα της ελληνικής κυβέρνησης, προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch, σε νέα ειδική έκθεσή της, υπό τον γενικό τίτλο “Greece: time to think outside the box”.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, τα κρατικά ταμεία της Ελλάδας αδειάζουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ενώ τα διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες, οι αναφορές και τα δημοσιεύματα για την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, αλλά και για τις πιθανότητες επίτευξης οριστικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πριν τα τέλη του τρέχοντος μηνός, Μαΐου, στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα.
Ωστόσο, αυτό που είναι βέβαιο είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει ούτε ένα ευρώ στήριξη από τους δανειστές της, εάν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, η οποία συμφωνία επιτευχθεί, θα πρέπει να κατατεθεί προς έγκριση στην ελληνική Βουλή.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα θα είναι ακόμη πιο δύσκολες και θα πρέπει να οριστικοποιηθούν πριν τα τέλη Ιουνίου.
Κατά την αμερικανική τράπεζα, ο κύριος λόγος που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι οι αντιρρήσεις που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά την αποδοχή μιας συμβιβαστικής λύσης που δεν θωρακίζει τις κόκκινες γραμμές του κόμματος.
Κατά τους αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, εάν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει στάση, τότε οι κίνδυνοι για την Ελλάδα θα αυξηθούν.
Σε μια απόπειρα πρόβλεψης ενός θετικού σεναρίου, η αμερικανική τράπεζα επιχειρεί να παρουσιάσει την εναλλακτική στο σενάριο του Grexit, σε περίπτωση όμως που η ελληνική κυβέρνηση δεν κατορθώσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.
Πρόκειται για ένα θεωρητικό σενάριο, που περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βήματα:
1) Χρήση των κεφαλαίων του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων προς την ΕΚΤ
2) Αναδιάρθρωση (μέσω re-profiling) των ευρωπαϊκών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, σε άμεση συνάρτηση με εύλογους δημοσιονομικούς στόχους
3) Η Ελλάδα αφήνεται μόνη της σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίτευξης των εν λόγω δημοσιονομικών στόχων και αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει, χωρίς να της χορηγηθεί νέο επίσημο πρόγραμμα από ΕΕ και ΔΝΤ
4) Η ΕΚΤ συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να αποπληρώνει τα δάνειά της.
“Πρόκειται για ένα θεωρητικό σενάριο με αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες που χρήζουν αποσαφήνιση, αλλά και αρκετές δύσκολες αποφάσεις, σε πολιτικό επίπεδο, που πρέπει να ληφθούν”, διαμηνύει η αμερικανική τράπεζα.