Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ στην Κων/πολη, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Ερντογάν η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έδωσε συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Υπερασπίστηκε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία. Συνδέεται με «σημαντικές επιπτώσεις» για κούρδους πολιτικούς και το γεγονός αυτό της προκαλεί «μεγάλη ανησυχία», είπε η καγκελάριος, ανακοινώνοντας ότι στη συνάντησή της με τον τούρκο πρόεδρο θα συζητήσει «όλα τα σημαντικά ζητήματα».
Παράλληλα η Α. Μέρκελ εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για την διακοπή της προσέγγισης τουρκικής κυβέρνησης και Κούρδων. Η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι και η Γερμανία χαρακτηρίζει το κουρδικό PKK τρομοκρατική οργάνωση. Τόνισε ωστόσο ότι: «Θέλουμε ο κουρδικός πληθυσμός να έχει ισότιμη θέση στην τουρκική κοινωνία και ένα καλό μέλλον στην Τουρκία».
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) αφορμή για το ταξίδι της καγκελαρίου στην Τουρκία και των επαφών της με τον τούρκο πρόεδρο είναι o κίνδυνος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας της ευρωτουρκικής συμφωνίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Μιλώντας στην εφημερίδα της Φραγκφούρτης η Α. Μέρκελ αντέκρουσε την κατηγορία ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οι ευρωπαίοι βρίσκονται σε εξάρτηση από την Άγκυρα, λέγοντας: «Υπάρχουν εξαρτήσεις για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Μπορείτε να τις χαρακτηρίσετε και ως ανάγκη εξισορρόπησης συμφερόντων». Η καγκελάριος πρόσθεσε ωστόσο ότι εξισορρόπηση δεν συνεπάγεται και αποδοχή της τουρκικής πολιτικής: «Για το λόγο αυτό θα αναφερθούμε και στα κακώς κείμενα αναφορικά με τις εξελίξεις στη χώρα, τόσο δημόσια όσο και στις κατ΄ ιδίαν επαφές», τόνισε η Α. Μέρκελ. Παράλληλα η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας όταν στα παράλιά της σημειώνεται η μεγαλύτερη κινητικότητα διακινητών που μπορεί να φανταστεί κανείς».
«Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται παρά τις μεταξύ τους εντάσεις»
Η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε για πρώτη φορά δημόσια και στη διένεξη Άγκυρας-Βρυξελλών σχετικά με την κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την ΕΕ λέγοντας: «Οι προϋποθέσεις που ορίστηκαν το 2013 θα πρέπει να πληρούνται γεγονός που συνεπάγεται αλλαγές στην Τουρκία». Ως προς τους τουρκικούς αντιτρομοκρατικούς νόμους, τους οποίους αρνείται να αλλάξει ο πρόεδρος Ερντογάν η καγκελάριος δήλωσε: «Παρακολουθώ πως η Τουρκία χειρίζεται όσα υποσχέθηκε. Μέχρι σήμερα εφαρμόζει με αξιοπιστία αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε», υπογράμμισε η Α. Μέρκελ.
Σε ερώτημα για αν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο για μια σύσφιξη σχέσεων της Γερμανίας με χώρες της μεσογειακής λεκάνης, η Α. Μέρκελ απάντησε: «Το πόσο καλά ζούμε στην Ευρώπη εξαρτάται από τις σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου, που δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και, πχ., οι βορειοαφρικανικές χώρες. Στόχος μας είναι η συνεργασία και η αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων. Ένα παράδειγμα για αυτό είναι η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στα πλαίσια της οποίας Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται, παρά τις μεταξύ τους εντάσεις. Τώρα θα πρέπει να αποδείξουμε πόσο αξίζουν οι εξαγγελίες μας για την προσήλωση στο σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών, την σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», υπογράμμισε η Α. Μέρκελ.
Πηγή: DW