Μέρκελ: Θέλουμε ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

Τις θέσεις της για την προσφυγική κρίση και τη συνεργασία με την Τουρκία παρουσίασε η Άνγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης. Ήταν μία ομιλία με πολλές αναφορές στην Ελλάδα και την Τουρκία.

 «Η Γερμανία πηγαίνει καλά, μόνο όταν ολόκληρη η Ευρώπη πηγαίνει καλά»- με αυτή την απλή φράση η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλησε να εξηγήσει πόσο σημαντική θεωρεί την εξεύρεση μία πανευρωπαϊκής λύσης για το προσφυγικό. «Ως μία πλούσια ήπειρος πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί μία τέτοια πρόκληση”, ανέφερε η καγκελάριος από το βήμα της Μπούντεσταγκ. Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι, βραχυπρόθεσμα, η Γερμανία φαίνεται να επωφελείται από το κλείσιμο των συνόρων σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, τόνισε όμως ότι ούτε αυτό αποτελεί λύση, ούτε μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Το αποφασιστικό ερώτημα είναι “πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων, όχι μόνο για μερικούς, αλλά για όλους μας», προειδοποίησε η καγκελάριος.

Η καγκελάριος προειδοποίησε ότι το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων στην ΕΕ απλώς θα μετέθετε το πρόβλημα και επιπλέον θα έδινε νέα ώθηση στους διακινητές. Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει και σημαντικές καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά στην προετοιμασία των hot spots και την καταγραφή των προσφύγων, καθώς, όπως ανέφερε, η συζήτηση για τη δημιουργία νέων χώρων υποδοχής και φιλοξενίας είχε αρχίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήδη από το περασμένο φθινόπωρο. Ωστόσο, έκανε λόγο για “σαφή πρόοδο” το τελευταίο χρονικό διάστημα.

 

«Δούναι και λαβείν» με την Τουρκία

 

Κατά την ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο, η καγκελάριος στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό» και τον ρόλο του ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι νατοϊκές περιπολίες περιορίζονται στους θαλάσσιους δρόμους από και προς τη Λέσβο και οι διακινητές απλώς αλλάζουν σημείο και διαδρομή, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με νατοϊκές περιπολίες. Γι αυτόν τον λόγο «χρειαζόμαστε πρόσβαση σε όλα τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ. Αναφερόμενη στη μέχρι στιγμής διαβούλευση με την Άγκυρα, η καγκελάριος τόνισε ότι «κάθε εδραιωμένη συνεργασία είναι μία συνεργασία του δούναι και λαβείν” και ότι “δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι και η Τουρκία αρθρώνει τα δικά της συμφέροντα». Ωστόσο, επεσήμανε η καγκελάριος, πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία που «να ανταποκρίνεται και στις δικές μας αρχές».

Η καγκελάριος χαρακτήρισε «απόλυτα θεμιτή» την επιθυμία της Άγκυρας για μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη. Σχετικά με το τουρκικό αίτημα για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην ευρωπαϊκή πλευρά, αλλά «στη μη επίλυση του κυπριακού ζητήματος». Ειδικά δε για τα κεφάλαια που αφορούν τις εσωτερικές υποθέσεις και τη δικαιοσύνη η καγκελάριος τόνισε ότι προσφέρουν και μία ευκαιρία “διαλόγου” με την τουρκική πλευρά.

 

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με την CSU

 

Στο μεταξύ, συνεχίζεται στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού η διαμάχη ανάμεσα στους χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άμγκελα Μέρκελ και τους βαυαρούς χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι ζητούν να επιβάλει και η Γερμανία ανώτατα όρια για την προσέλευση προσφύγων, όπως έχει ήδη κάνει η γειτονική Αυστρία. Το απόγευμα η καγκελάριος Μέρκελ θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον επικεφαλής της CSU Χορστ Ζέεχοφερ, σε μία προσπάθεια να επιλυθούν οι όποιες διαφορές. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει πάντως ότι η καγκελάριος δεν θέλησε να περιμένει τη συνάντηση αυτή, πριν διατυπώσει τη θέση της στο κοινοβούλιο.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version