Μείωση 32,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 σημείωσαν παγκοσμίως οι συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς πολλές εταιρείες ακύρωσαν συμφωνίες, εξαιτίας της αβεβαιότητας για το ρυθμιστικό πλαίσιο και το φορολογικό καθεστώς.
Μετά τα επίπεδα ρεκόρ που σημείωσαν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές το περασμένο έτος, το 2016 χαρακτηρίζεται από ακυρώσεις συμφωνιών, καθώς οι αρχές ανταγωνισμού των ΗΠΑ έδειξαν διάθεση να επιβάλουν αυστηρούς κανόνες και να αποτρέψουν όσες συμφωνίες διευκολύνουν τη φοροαποφυγή ή θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Στη Βρετανία, που αντιπροσωπεύει το 7% των παγκόσμιων συγχωνεύσεων και εξαγορών, σημειώθηκε, σύμφωνα με την Καθημερινή, το δεύτερο τρίμηνο πτώση 85% σε ετήσια βάση, εξαιτίας της αβεβαιότητας από την προοπτική του Brexit. Στην Ευρώπη στο ίδιο χρονικό διάστημα οι συγχωνεύσεις και εξαγορές μειώθηκαν κατά 41%.
Η συμφωνία που συνήψε πέρυσι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, να εξαγοράσει την Allergan έναντι 160 δισ. δολαρίων, ακυρώθηκε τον Απρίλιο, όταν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέους κανόνες με σκοπό την πάταξη της φοροαποφυγής. Επίσης, η συγχώνευση που είχαν συμφωνήσει οι αμερικανική Halliburton με την Baker Hughes ακυρώθηκε τον Μάιο, εξαιτίας των αντιρρήσεων των αμερικανικών αρχών ανταγωνισμού. Τον Φεβρουάριο η Koninklije Philips ακύρωσε την έναντι 2,8 δισ. δολαρίων πώληση μονάδας της σε κοινοπραξία της οποίας ηγείται η κινεζική Go Scale Capital. Η μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε γνωστή το δεύτερο τρίμηνο ήταν η πρόταση της γερμανικής χημικής και φαρμακευτικής βιομηχανίας Bayer για την εξαγορά της αμερικανικής βιομηχανίας σπόρων Monsanto Co. έναντι 62 δισ. δολαρίων. Οι δύο εταιρείες δεν έχουν ακόμα διαπραγματευτεί τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας.