«Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από την βουλή της Ρώμης. «Μειώνουμε τους φόρους για τους εργαζόμενους, ενώ αυξάνουμε τους οικονομικούς πόρους για την δημόσια υγεία, την στήριξη των επιχειρήσεων και την τοπική αυτοδιοίκηση» συμπληρώνει.
Πρόκειται για προϋπολογισμό συνολικού ύψους τριάντα δυο δισεκατομμυρίων ευρώ. Η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ για το 2020 ορίζεται στο 2,2%.
Στον ορίζοντα πάντως δεν διαφαίνεται κάποια νέα σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά. Από την μία, τα Πέντε Αστέρια έχουν βάλει πολύ νερό στο κρασί τους σε σχέση με όταν κυβερνούσαν με την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. Από την άλλη, ο νέος κυβερνητικός τους εταίρος (το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα) είναι και η πολιτική δύναμη από την οποία προέρχεται ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της νέας Κομισιόν.
Όσο και αν θα πρέπει να τηρήσει φυσικά ίσες αποστάσεις, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Τζεντιλόνι να έρχεται σε ρήξη με τους κεντροαριστερούς, πρώην στενούς του συνεργάτες. Πρέπει να τονιστεί άλλωστε ότι σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στην κυβέρνηση Λέγκας και Πέντε Αστέρων, ο Τζουζέπε Κόντε τώρα, έχει πάψει να αναφέρεται με έμφαση στην ανάγκη να ξεπερασθεί οριστικά η φάση της λιτότητας και της υπερβολικής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση Κόντε;
Η κυβερνητική του συμμαχία, ασχολείται με μια σειρά άλλων προβλημάτων, τα οποία χρειάζονται άμεση επίλυση. Όπως για παράδειγμα τον κίνδυνο χρεοκοπίας της περιφέρειας της Σικελίας και την ανάγκη «ειδικού διακανονισμού» για να μπορέσει να επιτευχθεί εξυγίανση σταδιακά, σε διάστημα δέκα χρόνων.
Πιέζει όμως και η ψήφιση του νέου νόμου για την παραγραφή πολλών αδικημάτων. Τα Πέντε Αστέρια θέλουν αυστηρότερους κανόνες, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα είναι σίγουρα πιο ελαστικό. Και τις ώρες αυτές στη βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία παρουσιάζεται διχασμένη.
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αυτή για τα μέλη της αποτέλεσε μια λύση ανάγκης με στόχο να μην γίνουν εκλογές και εξασφαλίσει την πρωθυπουργία ο Ματέο Σαλβίνι. Δεν είναι καθόλου σαφές όμως για πόσο ακόμη θα μπορέσουν -ο Κόντε και οι συνεργάτες του- να παραμείνουν στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Προς το παρόν επείγει και μια λύση για την υπόθεση των 150 μεγάλων εταιριών που έχουν ανακοινώσει μαζικές απολύσεις ή και διακοπή της λειτουργίας τους. Οι εργαζόμενοι θα περάσουν πικρές γιορτές και ζητούν από την ιταλική κυβέρνηση να καταφέρει να παρέμβει καθοριστικά.
Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle