Για την ιδιαίτερη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα μίλησε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της CDU/CSU Μίχαελ Φουξ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF).
Στη συνέντευξη στην γερμανική ραδιοφωνία ο Μίχαελ Φουξ εξέφρασε καταρχήν την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πεπεισμένος Ευρωπαίος και θα προτιμούσε φυσικά ένα ευρωπαϊκό σύστημα το οποίο να λειτουργεί. Εάν όμως οι Έλληνες αρνηθούν τις μεταρρυθμίσεις, εάν οι Έλληνες δεν είναι έτοιμοι να κάνουν κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα να δημιουργήσουν γρήγορα αυτό το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τότε τα πράγματα για εμάς θα είναι φυσικά δύσκολα».
Όχι χωρίς το ΔΝΤ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του πολιτικού της Χριστιανικής Ένωσης σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι το ταμείο υποστηρίζει κούρεμα, με το οποίο δεν συμφωνεί η γερμανική πλευρά. «Υπάρχει ένα πρόβλημα που δύσκολα λύνεται διότι έχουμε αυτή την περίφημη ρήτρα δεν επιτρέπει τη διάσωση κράτους της ευρωζώνης. Αυτή είναι η νομοθεσία. Και αυτό σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα για μια χώρα που βρίσκεται στο ευρώ. Μια δύσκολη κατάσταση. Μπορώ να φανταστώ μια επιμήκυνση του χρόνου της αποπληρωμής των δανείων, η οποία ουσιαστικά είναι ένα είδος κουρέματος. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να σκεφτούμε κάτι τέτοιο. Αλλά στο τέλος πρέπει να υπάρχει και η συγκατάθεση του ΔΝΤ και σ’ αυτό συμφωνώ απόλυτα με τον Φόλκερ Κάουντερ και παρεμπιπτόντως αυτή είναι και η γραμμή της καγκελαρίου. Και η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να αποτελέσει σήμερα αντικείμενο διαπραγμάτευσης».
Τέλος ο Μίχαελ Φουξ μίλησε ξεκάθαρα για το πώς βλέπει την Ελλάδα με βάση τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών. «Το ζητούμενο είναι να έχουμε σήμερα ένα συνετό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες στο οποίο θα μπορούμε και θα θέλουμε και εμείς να συμφωνήσουμε. Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Αλλά αυτό γίνεται μόνο εάν πρώτον οι Έλληνες συνδράμουν και δεν κάνουν κόλπα – τον τελευταίο καιρό είδαμε πολλά κόλπα στην Αθήνα – και δεύτερον εάν συμμετέχουν όλοι οι συμβαλλόμενοι, δηλαδή από τον ESM μέχρι το ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ. Τότε μπορεί να έχουμε κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα. Το εύχομαι αυτό».
Πηγή: Deutsche Welle