Οι φετινές ανάγκες δανεισμού για τον γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό εμφανίζονται σημαντικά μικρότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί στις αρχές του έτους.
Συγκεκριμένα, από την έκδοση κρατικών ομολόγων και άλλων χρεογράφων επιδιώκεται η άντληση 174,5 δις ευρώ, ποσό που υπολείπεται κατά 11 δις ευρώ από την αρχική εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία ο όγκος δανεισμού για το 2015 θα ανερχόταν σε 185,5 δις.
Την χαρμόσυνη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είδηση ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια για τη διαχείριση του χρέους Οικονομική Υπηρεσία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Bundesrepublik Deutschland ‒ Finanzagentur GmbH).
Μόνο για το τέταρτο τρίμηνο του έτους το κόστος δανεισμού για τις ανάγκες του γερμανικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού μειώνεται κατά 6 δις ευρώ.
«Κατ’ αυτόν τον τρόπο λαμβάνονται υπόψη η ευνοϊκή εξέλιξη του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και τα ειδικά περιουσιακά του στοιχεία», διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπος της αρμόδιας γερμανικής υπηρεσίας.
Το χαμηλότερο ύψος δανεισμού από το 2002
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το μικρότερο ύψος δανεισμού της Γερμανίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 2002.
Ο βασικότερος παράγοντας που επιτρέπει στη Γερμανία να δανειστεί αισθητά λιγότερα χρήματα φέτος είναι τα αυξημένα φορολογικά έσοδα. Αυτά ήταν στο πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους κατά 6% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την αξιοσημείωτη άνοδο είναι η ευνοϊκή οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα έσοδα και ένα ρεκόρ απασχόλησης, παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος.
Σύμφωνα με την εν λόγω οικονομική υπηρεσία, η Γερμανία επιδιώκει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους να εξοφλήσει χρέη ύψους 38,7 δις ευρώ, ποσό που υπερβαίνει αισθητά τα περίπου 30 δις ευρώ στα οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τα νέα δάνεια.
Ως εκ τούτου, το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε περιορισμό του συνολικού χρέους της Γερμανίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Ωστόσο, ακόμη δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα για το σύνολο του γερμανικού κράτους, καθότι για τον υπολογισμό του κρατικού ελλείμματος ή πλεονάσματος λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικά στοιχεία των ομόσπονδων κρατιδίων, των δήμων και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Πηγή: DW