Μαυροβούνιο: Ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ

Το Μαυροβούνιο προχώρησε ένα βήμα προς την επικύρωση της υποψηφιότητάς του στο ΝΑΤΟ χθες όταν οι αμερικανοί γερουσιαστές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία να προχωρήσουν στην μακράν καθυστερημένη ψηφοφορία που αναμένεται να καταστήσει τη βαλκανική χώρα το νεότερο μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Τα αποτελέσματα ήταν 97 υπέρ και 2 κατά για να τεθεί τέλος στη συζήτηση στη Γερουσία ώστε να προχωρήσει το θέμα σε ψήφο αυτή την εβδομάδα, πολλές περισσότεροι ψήφοι από τις 60 που χρειάζονται. Οι μόνοι που ψηφίσαν κατά ήταν οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Ραντ Πολ και Μάικ Λι.

Πριν τη ψηφοφορία, ο Πολ δήλωσε ότι δεν υπήρχε λόγος να υποχρεωθούν οι αμερικανοί φορολογούμενοι να αναλάβουν το ρίσκο να προστατέψουν ένα τόσο μικρό κράτος εάν βρεθεί υπό επίθεση, η οποία προστασία αποτελεί υποχρέωση των μελών του ΝΑΤΟ.

Με το επιχείρημα ότι το Μαυροβούνιο έχει μόνο 2.000 στρατιώτες, ο Πολ είπε ότι η συμμετοχή του στην οργάνωση θα “προσθέσει άλλη μια χώρα στην άμαξα περίθαλψης του ΝΑΤΟ”.

Οι υποστηρικτές του πρώην γιουγκοσλαβικού κράτους διατείνονται ότι είναι σημαντικό να υποστηρίζονται οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που μοιράζονται δημοκρατικές αξίες εναντίον της ρωσικής επεκτατικότητας, και να ενισχύουν τους δεσμούς τους με τη Δύση.

“Το Μαυροβούνιο προσπαθεί να κάνει οτιδήποτε μισεί ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν, όπου μπορείς πραγματικά να ψηφίσεις για τους δικούς σου ηγέτες”, είπε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ηγετική φυσιογνωμία του κόμματός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έστειλε επιστολή σε ηγέτες στη Γερουσία στις αρχές του μήνα για να τους επιστήσει την προσοχή στο ότι η συμμετοχή του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ “είναι σθεναρά υπέρ των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Η ψηφοφορία για την επικύρωση έχει καθυστερήσει για μήνες από τους γερουσιαστές Πολ και Λι. Η τελική ψηφοφορία αναμένεται σήμερα ή αύριο, και αναμένεται ότι το Μαυροβούνιο θα συγκεντρώσει την έγκριση των αναγκαίων δύο τρίτων της Γερουσίας, αναφέρει το ΑΠΕ.


Exit mobile version