«Μαύρη Τρίτη» για τις μεταφορές στη Γαλλία

Μετά τα «προειδοποιητικά πυρά» της 22ας Μαρτίου, ήρθε η ώρα για τη μητέρα των μαχών: με μόλις ένα στα οκτώ δρομολόγια των TGV να πραγματοποιείται σήμερα, οι σιδηροδρομικοί δίνουν τον τόνο μιας μακράς απεργίας που ξεκίνησε χθες το βράδυ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο μεταρρύθμισης της δημόσιας επιχείρησης σιδηροδρόμων SNCF.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις της SNCF, οι εκδρομείς του Πάσχα φαίνεται ότι γλίτωσαν την ταλαιπωρία, καθώς τα δρομολόγια εκτελούνταν κανονικά το βράδυ της Δευτέρας. Στον σταθμό της Τουλούζης-Ματαμπιό, όσοι είχαν φροντίσει να κλείσουν εισιτήριο εγκαίρως δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Εκείνοι που το αμέλησαν διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατον να φύγουν από την πόλη: τα TGV (οι ταχείες αμαξοστοιχίες) για το Παρίσι, τη Λιόν, το Μπορντό, ήταν γεμάτα. Όπως και τα λεωφορεία με προορισμό τη γαλλική πρωτεύουσα.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να παραμείνει η ίδια σήμερα για τους επιβάτες των TGV, των Ιντερσίτι και των καθημερινών χρηστών του προαστιακού. Ήδη από την Κυριακή, η διεύθυνση των SNCF έχει προειδοποιήσει για «σοβαρά προβλήματα» στα δρομολόγια, αφού συμμετοχή στην απεργία, 48 ώρες πριν ξεκινήσει, είχαν δηλώσει σχεδόν ο ένας στους δύο σιδηροδρομικούς υπαλλήλους (ποσοστό 48%, από 35,2% την 22α Μαρτίου) και πάνω από τρεις στους τέσσερις μηχανοδηγούς (77%).

Η εταιρεία προβλέπει ότι θα πραγματοποιούνται σήμερα κατά μέσο όρο ένα στα οκτώ δρομολόγια των TGV (ένα στα δέκα στον άξονα Νότου-Ανατολής) και ένα στα πέντε τοπικά δρομολόγια. Η κυκλοφορία του προαστιακού (RER) στο Ιλ ντε Φρανς εκτιμάται ότι θα ποικίλει, ανάλογα με τη γραμμή, από ένα στα δύο μέχρι και ένα στα πέντε τρένα. Ορισμένες γραμμές θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στα διεθνή δρομολόγια αναμένονται πάντως μικρά προβλήματα στα Eurostar (θα κινηθούν τρία στα τέσσερα) και σχεδόν ομαλή κυκλοφορία στα Thalys που εκτελούν δρομολόγια προς το Βέλγιο. Αντιθέτως, δεν θα εκτελεστούν δρομολόγια προς την Ισπανία, την Ιταλία ή την Ελβετία.

Για τους 4,5 εκατομμύρια καθημερινούς ταξιδιώτες της SNCF, οι ερχόμενες εβδομάδες προαναγγέλλονται περίπλοκες.

Η κινητοποίηση των σιδηροδρομικών, η «μαύρη Τρίτη», όπως την αποκαλούν γαλλικά μέσα ενημέρωσης, συμπίπτει με την απεργία στην Air France, την τέταρτη μέσα σε ένα μήνα, με βασικό αίτημα μισθολογικές αυξήσεις 6%. Η εταιρεία εκτιμά πάντως ότι οι αναταράξεις θα είναι περιορισμένες και ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί το 75% των προγραμματισμένων πτήσεών της. Οι απεργίες στην Air France θα συνεχιστούν την 7η, τη 10η και την 11η Απριλίου. Σύμφωνα με την εταιρεία, στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχει το 32% των πιλότων, το 20% των πληρωμάτων καμπίνας και το 15% του προσωπικού εδάφους.

Για τα συνδικάτα, το σημερινό «ραντεβού» είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να μπορούν να ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μετρήσει η γνώμη τους για άλλα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που έχουν στόχο κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Ο Φιλίπ Μαρτινέ, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου γαλλικού συνδικάτου, της CGT, κάλεσε σε «σύγκλιση των μαχών», την ώρα που η δυσαρέσκεια υποβόσκει και στους συνταξιούχους, τους φοιτητές ή ακόμη τους οδοκαθαριστές και τους εργαζομένους στον ενεργειακό τομέα, που απεργούν επίσης σήμερα.

Η εβδομάδα προμηνύεται ταραγμένη για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την κυβέρνησή του.

Τα τέσσερα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στους σιδηροδρόμους (CGT, Unsa, SUD και CFDT) διαμαρτύρονται για την κατάργηση των προσλήψεων με ειδικό καθεστώς, για τον τρόπο που ανοίγει ο τομέας στον ανταγωνισμό, καθώς και για τη μετατροπή της SNCF σε ανώνυμη εταιρεία, γεγονός που ανοίγει σύμφωνα μ’ αυτούς τον δρόμο για μελλοντική ιδιωτικοποίηση της, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης «έχει στόχο να καταστρέψει τη δημόσια σιδηροδρομική υπηρεσία από καθαρό ιδεολογικό δογματισμό» και «δεν θα λύσει το ζήτημα του χρέους ούτε αυτό των δυσλειτουργιών», καταγγέλλουν τα συνδικάτα.

Η κινητοποίηση, η οποία προβλέπει 36 ημέρες απεργιών μέσα σε τρεις μήνες, ποντάρει στην κόπωση της κοινής γνώμης που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εκτιμά προς το παρόν ότι η απεργία αυτή είναι αδικαιολόγητη, όμως, όπως ελπίζουν οι σιδηροδρομικοί, θα μπορούσε να μεταστραφεί, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να επιδεικνύει την ίδια αδιαλλαξία.

Την ώρα που ξεκινάει το μπρα-ντε-φερ, η κυβέρνηση επιδεικνύει την αποφασιστικότητά της να εκσυγχρονίσει έναν τομέα που θα αντιμετωπίσει προσεχώς τον ανταγωνισμό, υπενθυμίζοντας πως «το να κινηθεί ένα τρένο στη Γαλλία κοστίζει 30% πιο ακριβά απ’ ό,τι αλλού».

«Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών αρχίζουν μια μακρά και τιμωρητική απεργία την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο», δήλωσε εκφράζοντας τη «λύπη» της η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


Exit mobile version