Quantcast
Μαύρη Θάλασσα: Από πού η Ουκρανία εξάγει με ασφάλεια τα σιτηρά της - Έχει εξάγει 13 εκατομμύρια τόνους - enikonomia.gr
share

Μαύρη Θάλασσα: Από πού η Ουκρανία εξάγει με ασφάλεια τα σιτηρά της – Έχει εξάγει 13 εκατομμύρια τόνους

δημοσιεύτηκε:

Δεκατρία εκατομμύρια τόνους από σιτηρά και άλλα προϊόντα έχει εξάγει η Ουκρανία μέσω ενός ναυτιλιακού διαύλου στη Μαύρη Θάλασσα που δημιούργησε, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη “συμφωνία για τα σιτηρά”, συμφωνία που εγγυήθηκε για αρκετούς μήνες την ασφαλή κυκλοφορία των πλοίων στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά την αποχώρηση της Μόσχα από την εν λόγω συμφωνία, το Κίεβο δημιούργησε τον συγκεκριμένο διάδρομο για να επιτρέψει τη μεταφορά κρίσιμων εμπορευμάτων, ειδικά δημητριακών, από τα λιμάνια του, παρά τα εμπόδια που βάζει η Μόσχα με τις στρατιωτικές της ενέργειες.

Η Μπρίτζετ Μπρινκ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη μεταφορά φορτίων «σημαντικό επίτευγμα καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να τροφοδοτεί τον κόσμο».
Η δυνατότητα αυτή της Ουκρανίας, ήρθε μετά την απόφαση της Ρωσίας να μεταφέρει τον στόλο της από την Κριμαία στο Νοβοροσίσκ. Ήταν μια σχεδόν αναμενόμενη ενέργεια, επακόλουθο των επιθέσεων της Ουκρανίας σε ρωσικά πλοία. Η πιο πρόσφατη έγινε στις 26 Δεκεμβρίου.

Οι προμήθειες βρετανικών πυραύλων πλεύσης Storm Shadow και γαλλικών πυραύλων Scalp βοήθησαν την Ουκρανία να ανατρέψει την ισορροπία υπέρ της, μετέδωσε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, σχολιάζοντας ότι Η Ουκρανία μπορεί να αποφεύγει την ρωσική αεράμυνα και να πλήττει ευκολότερα και με μεγαλυτερη ακρίβεια ρωσικούς στόχους και στην θάλασσα.

Ο ρωσικός στόλος «δεν είναι πλέον σε θέση να επιχειρεί στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε στις 24 Οκτωβρίου ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy, αποκαλώντας το «ιστορικό επίτευγμα» για τη χώρα του.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.