Ο χρόνος τελειώνει για την καταχρεωμένη Ελλάδα, καθώς η κυβέρνησή της παλεύει να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της ώστε να ξεκλειδώσει τα χρήματα του προγράμματος διάσωσης που χρειάζεται για να αποφύγει μια χρεοκοπία, τονίζεται σε δημοσίευμα του MarketWatch.
Οι ελπίδες του έλληνα πρωθυπουργού είναι τώρα στραμμένες στην έκτακτη συνάντηση με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τη γερμανίδα καγκλελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση προκειμένου να αποφύγει να μείνει χωρίς ρευστό τις επόμενες λίγες εβδομάδες, όταν θα κληθεί να προχωρήσει σε αποπληρωμές χρέους.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει να πείσει τους πιστωτές της προκειμένου να απελευθερώσουν την επόμενη δόση του προγράμματος διάσωσης, καθώς οι δανειστές θέλουν πρώτα να εγκριθεί η λεπτομερής λίστα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, ο Τσίπρας και οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να τρέφουν μεγάλες προσδοκίες εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής, όταν όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το ελληνικό κοινοβούλιο λαμβάνει μονομερώς μέτρα για να «ξηλώσει» τα μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας και ενώ η Γερμανία επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις ήδη συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Οι τρεις κύριοι λόγοι σύμφωνα με το δημοσίευμα του MarketWatch είναι:
Μέρκελ: Η Γερμανία επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους που συμφωνήθηκαν ως μέρος του προγράμματος διάσωσης του 2012, ύψους 240 δισ. ευρώ.
Πριν από τη σύνοδο, άλλωστε, η γερμανίδα καγκελάριος φρόντισε να διαψεύσει τις προσδοκίες, λέγοντας ότι είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να περιμένει λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας από τη σύνοδο ή τη συνάντηση τη Δευτέρα στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup.
Συμπεριφορά: Η Ελλάδα και οι εταίροι της, της Ευρωζώνης συμφώνησαν τον Φεβρουάριο την τετράμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, όμως οι σχέσεις μεταξύ τους έχουν επιδεινωθεί σημαντικά έκτοτε.
Το αίτημα για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων από τον Αλ. Τσίπρα, αλλά και οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για έλλειψη συνεργασίας των Ελλήνων και χάσιμο χρόνο είναι ενδεικτικές του κλίματος.
Νόμος ενάντια στη φτώχεια: Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση ενός νόμου ενάντια στη φτώχεια, που προβλέπει δωρεάν ρεύμα και κουπόνια φαγητού για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της λιτότητας.
Οι πιστωτές της χώρας είχαν ζητήσει από την Αθήνα να μην προχωρήσει στην ψήφισή του μέχρι να δουν τι επιπτώσεις θα είχε στα δημόσια οικονομικά.