Quantcast
Μανουέλ Βαλς: Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις επιδέχεται «βελτιώσεις» - enikonomia.gr
share

Μανουέλ Βαλς: Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις επιδέχεται «βελτιώσεις»

δημοσιεύτηκε:

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς τόνισε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ότι δεν θα προβεί σε «εκβιασμό», ότι δηλαδή δεν θα απειλήσει να παραιτηθεί, προκειμένου να επιτύχει την έγκριση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο συνεχίζει να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Στη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Le Journal Du Dimanche, ο Βαλς διαβεβαίωσε ότι η μεταρρύθμιση είναι αμφίπλευρα ωφέλιμη, για τους εργοδότες αλλά και για τους εργαζόμενους, ενώ τόνισε πως θα προσπαθήσει να πείσει τους διαφωνούντες Σοσιαλιστές, την αριστερά και τους Πράσινους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, διευκρινίζοντας πως το κείμενο επιδέχεται ακόμη «βελτιώσεις».

Ερωτηθείς για τη φημολογία ότι θα συνδέσει το νομοσχέδιο με την παραμονή του στον θώκο του πρωθυπουργού, ο Βαλς απάντησε ότι «δεν το έχω κάνει ποτέ και δεν θα εκβιάσω (απειλώντας) να παραιτηθώ».

Η αυξανόμενη ανεργία, που βρίσκεται σε υψηλό 18 ετών (10,6%, πλήττει 5,5 εκατ. ανθρώπους στη Γαλλία), υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν εκπλήρωσε τη δέσμευσή του να αντιστρέψει την καμπύλη της ανεργίας, κάτι που ο ίδιος χαρακτήριζε προϋπόθεση για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στη Γαλλία, που θέτει σχεδόν όλες τις διαστάσεις τους υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στους εργοδότες και τα συνδικάτα, μοιάζει να βαθαίνει το ρήγμα στις τάξεις του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Πρέπει να εμπλουτίσουμε, να κάνουμε πλήρες αυτό το νομοσχέδιο. Αλλά αυτό που θα ήταν φρικτό θα ήταν να παραμείνει (αμετάβλητο) το στάτους κβο», είπε ο Βαλς στη συνέντευξή του στην εφημερίδα.

«Θα μπορούσα να πω, απομένουν 14 μήνες, θα κόψω ταχύτητα, δεν θα αναλάβω κινδύνους… Δεν είναι όμως αυτό το όραμά μου για την πολιτική», πρόσθεσε ο Βαλς, αναφερόμενος στον χρόνο που απομένει ώσπου να διεξαχθούν οι προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.
Συνδικάτα εργαζομένων και οργανώσεις φοιτητών καλούν σε κινητοποιήσεις εναντίον του νομοσχεδίου, που θεωρούν πως «έχει γραφτεί από τη Medef», τη μεγαλύτερη οργάνωση εργοδοτών της Γαλλίας, ενώ πολλοί το χαρακτηρίζουν φιλελεύθερης έμπνευσης.

Ένα κείμενο που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο κι απαιτεί να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο ξεπέρασε προχθές Παρασκευή το ένα εκατομμύριο υπογραφές, κάτι χωρίς προηγούμενο στη Γαλλία, δύο εβδομάδες πριν το κείμενο αυτό υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να εγκρίνει και να υποβάλει στο κοινοβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο την 24η Μαρτίου, πολύ αργότερα απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά (9η Μαρτίου), μετά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τα συνδικάτα και την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με τον Μανουέλ Βαλς υπάρχει ακόμη περιθώριο διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα, που ζητούν πολύ πιο αυστηρές διατάξεις όσον αφορά τις απολύσεις και ειδικά τις αποζημιώσεις. Ο Γάλλος πρωθυπουργός επιμένει ότι βασικός στόχος της μεταρρύθμισης που προωθεί είναι να γίνουν προσλήψεις από μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

«Θέλουμε να εγγυηθούμε το κοινωνικό μας μοντέλο και τα δικαιώματα των εργαζομένων δίνοντας ταυτόχρονα περισσότερη ευελιξία στις επιχειρήσεις», επέμεινε ο Βαλς στη συνέντευξή του στη Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς.

Για το όριο των 15 μισθών που προβλέπει ο νόμος ότι μπορούν να δίνονται ως αποζημιώσεις με απόφαση εργατοδικείου σε περίπτωση άδικης ή καταχρηστικής απόλυσης—και απορρίπτουν σχεδόν όλα τα συνδικάτα—ο Βαλς χαρακτήρισε πιθανό να υπάρξουν «προσαρμογές».

Αλλαγές είναι πιθανές και σε μια ακόμη διάταξη που επικρίνεται έντονα, τις απολύσεις από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες (πτώση του κύκλου εργασιών, των παραγγελιών, ζημίες χρήσης).

Ο Γάλλος πρωθυπουργός αρχίζει αύριο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, τα συνδικάτα και επιχειρήσεις. «Πρέπει ασφαλώς να απαντήσουμε στα ερωτήματα, στις ανησυχίες, να άρουμε τις αβεβαιότητες, πρέπει να εξελίξουμε ό,τι πρέπει να εξελιχθεί», ανέφερε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.