Manila Standard Today: Τι κοινό συνδέει την Ελλάδα 2015 με τις Φιλιππίνες του 1970

Η Ελλάδα  του 2015 μοιάζει με  τις  Φιλιππίνες  1970, σύμφωνα με  δημοσίευμα της Manila Standard Today.

 Αναλυτικότερα, ο δημοσιογράφος, Ράντι  Ρομέρο γράφει στο άρθρο της εφημερίδας τις γεωγραφικές ομοιότητες των δυο χωρών. Τα νησιά των δύο χωρών προτείνονται για διακοπές από όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία διότι διαθέτουν και τα δυο την θερμή  φιλοξενία των κατοίκων.  Ωστόσο στο ίδιο άρθρο τονίζονται οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην σημερινή εποχή και γίνεται σύγκριση ανάμεσα σε αυτή και στις Φιλιππίνες του 1970 που ήταν χρεοκοπημένη.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος επισημαίνει στο άρθρο του ότι: « τα περιθώρια για την Ελλάδα στενεύουν, καθώς οι δύσκολες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2015,  διαφορετικά  δεν θα υπάρξει ρευστότητα στην ελληνική αγορά». « Η λύση στο ελληνικό πρόβλημα είναι δύσκολη », σημειώνει ο αρθρογράφος και συνεχίζει λέγοντας ότι: «ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν δέχεται συνέχιση του προγράμματος της λιτότητας και συζητά μόνο το δικό του πρόγραμμα» λέγοντας στους πιστωτές  ότι: «πάρτε αυτό  το πρόγραμμα  ή αφήστε το,  κάτι το οποίο  δεν δέχεται η Γερμανία».

 Αξιοσημείωτο είναι δε ότι το 1970, οι  Φιλιππίνες  είχαν βρεθεί στην ίδια οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Ο πρόεδρος των Φιλιππινών, Φερδινάντο Μάρκος είχε κερδίσει εκείνη την περίοδο τις εκλογές, αδειάζοντας τα ταμεία του κράτους και εξαγοράζοντας ψήφους. Το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων είχαν ανακοινώσει ότι τα εθνικά ταμεία ήταν άδεια. Με την αναπόφευκτη απότομη περικοπή των κρατικών δαπανών και τη μείωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, η οικονομία των Φιλιππίνων αμέσως καταστράφηκε.

Ο πληθωρισμός και η ανεργία είχε αυξηθεί ενώ η λαϊκή εμπιστοσύνη είχε κλονιστεί. Το οικονομικό επιτελείο του Marcos II  είχε πάει στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει  με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα  ενώ στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο  είχε πάει  για να συνομιλήσει  με τους κυριότερους πιστωτές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Φιλιππίνες να μπουν σε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, με βαθιά υποτίμηση του πέσο και την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Η διαφορά, γράφει ο αρθρογράφος, έγκειται στο ότι οι Φιλιππίνες πήγαν να αντιμετωπίσουν τους πιστωτές με ταπεινότητα και όχι  με αλαζονική συμπεριφορά,  όπως  η ομάδα του Τσίπρα,.

Τέλος ο Ράντι  Ρομέρο  καταλήγει : « Ελλάδα το 2015, Φιλιππίνες το 1970. Το ίδιο πρόβλημα. Ίδιο αποτέλεσμα;. Μένει να δούμε….».

 

Exit mobile version