Μάλτα: Συνεργασία ΕΕ-Αφρικής στο προσφυγικό;

Εν μέσω της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ευρωπαίοι ανακαλύπτουν εκ νέου τους παραμελημένους γείτονές τους. Αυτό ισχύει για την Τουρκία και τα κράτη στην Εγγύς Ανατολή αλλά και για τις αφρικανικές χώρες.

Στο επίκεντρο της διήμερης συνόδου κορυφής ΕΕ-Αφρικής, που πραγματοποιείται στη Μάλτα, βρίσκεται η Μεσόγειος, όπου τους τελευταίους μήνες γράφονται οι πιο μελανές σελίδες του προσφυγικού δράματος.

«Θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά και να γίνουμε καλύτεροι γείτονες» διαμηνύει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι συζητούν την οικονομική ενίσχυση της αφρικανικής ηπείρου, ζητώντας ταυτόχρονα από την Αφρική να δεχθεί πίσω τους μετανάστες, των οποίων απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου. «Πρέπει να πούμε ότι θα υπάρξουν και επαναπροωθήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

 

Τι προβλέπει το σχέδιο δράσης

Σε δηλώσεις της η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι στόχος είναι να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση, να τεθεί τέρμα στη δραστηριότητα των δουλεμπόρων, να δημιουργηθούν περισσότερες δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή βοήθεια.

Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να δεσμευτούν οι αρχηγοί κυβερνήσεων στην Αφρική να αντιμετωπίζουν τους πολίτες τους με τέτοιο τρόπο ώστε «να υπάρχουν ευκαιρίες για τη νεολαία της ηπείρου και να καταπολεμηθεί η φτώχεια και η αδιαφάνεια».

Τα παραπάνω αναφέρονται και στο σχέδιο δράσης, το οποίο αναμένεται να υπογράψουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Ωστόσο ακόμη υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη νόμιμη μετανάστευση προς την Ευρώπη όπως και την επιστροφή των ανθρώπων, των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μαχαμαντού Ισουφού δήλωσε ότι είναι ανοιχτός για μια συζήτηση περί επιστροφής μεταναστών και ότι αποφασιστικό ρόλο θα παίξουν οι όροι με τους οποίους θα γίνει αυτή. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι τα προβλεπόμενο ταμείο ενίσχυσης για την Αφρική δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες, οι οποίες είναι τεράστιες.

Το σχέδιο δράσης προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ήδη συμπεφωνημένο ταμείο ενίσχυσης για την Αφρική της Κομισιόν ύψους 1,8 δις ευρώ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να προσφέρουν άλλα τόσα χρήματα. Μέχρι τώρα όμως το ποσό που έχει συγκεντρωθεί είναι ελάχιστο.

Πηγή: DW

Exit mobile version