Μετά από πολύμηνες σκληρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης, το Λονδίνο δείχνει να γυρνά οριστικά την πλάτη στα σχέδια για ένα «σκληρό» Brexit. Ζητούμενο τώρα οι στενοί δεσμοί με την ΕΕ.
Μετά από δύο χρόνια, ήξεις αφήξεις, αναβολών και επικίνδυνων εσωκομματικών ισορροπιών, η Τερέζα Μέι, έριξε το γάντι στους φανατικούς αντιευρωπαϊστές του κόμματός της, προκαλώντας τους είτε να την ανατρέψουν αν τολμούν, ή να αποδεχθούν το σχέδιο για ένα «μαλακό» Brexit. Κι επειδή οι αριθμοί για ανατροπή της δεν βγαίνουν, οι φωνασκούντες και απειλούντες, έξη τον αριθμόν συνωμότες υπουργοί υπό την καθοδήγηση του Μπόρις Τζόνσον, τα μάζεψαν και συμφώνησαν στο σχέδιο. Το σχέδιο της πρωθυπουργού Μέι προβλέπει μετά το Brexit, ελεύθερο εμπόριο για όλα τα προϊόντα και αγαθά, ανοιχτά σύνορα, αποδοχή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ότι αφορά στην ασφάλεια των προϊόντων και φυσικά, συμμετοχή στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.
Ανοιχτός ο δρόμος για εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ
Η πρώτη αντίδραση των βιομηχάνων και επιχειρηματιών είναι πολύ θετική. Ας σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες, μια σειρά μεγάλες βιομηχανίες, προειδοποίησαν πως με «σκληρό» Brexit θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Βρετανία.
Τα θέματα που απομένουν προς διαπραγμάτευση είναι το καθεστώς των 3,5 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και του 1 εκατ. Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ, καθώς και το καθεστώς του μικρού ποσοστού των οικονομικών υπηρεσιών του Σίτι του Λονδίνου, που έχουν το αποκαλούμενο διαβατήριο και διαπραγματεύονται σε ευρώ. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαβουλεύσεων στην επίσημη εξοχική κατοικία της Τ. Μέι στο Τσέκερ ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωνε πως είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις εφόσον η Τερέζα Μέι άρει τις κόκκινες γραμμές της.
Πηγή: Deutsche Welle