«Η 7η Μαΐου θα μείνει στην Ιστορία. Αλλά πώς;», αναγραφόταν με μεγάλα γράμματα στα βίντεο γουόλ που στήθηκαν για τις ανάγκες της προεκλογικής συγκέντρωσης που οργάνωσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν. Η ερώτηση, που έχει χαρακτήρα προειδοποίησης, δεν φαινόταν να ανησυχεί τους υποστηρικτές του ανεξάρτητου σοσιαλιστή-φιλελεύθερου προεδρικού υποψηφίου, ο οποίος θα βρει απέναντί του την προσεχή Κυριακή την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. Μπορεί οι οπαδοί του Μακρόν να χόρευαν κυματίζοντας γαλλικές και ευρωπαϊκές σημαίες, ωστόσο το ερώτημα αν η Λεπέν έχει πιθανότητες να βγει νικήτρια επισκίασε τη φετινή Πρωτομαγιά στη χώρα.
Στην τελική ευθεία των γαλλικών εκλογών πια, ο Μακρόν και η Λεπέν επιδόθηκαν σε μια μονομαχία εξ αποστάσεως, μιλώντας σε διαφορετικά σημεία του Παρισιού και της ευρύτερης περιοχής. Δύο αντίθετες οπτικές για την Ευρώπη, δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις για τη Γαλλία, δύο διαφορετικοί τρόποι ρήξης με το κατεστημένο πολιτικό σύστημα, έγιναν κατά πολλούς εκ νέου ορατά. Ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Cevipof Μαρσιάλ Φουκώ εκτίμησε ότι η δυστυχισμένη, απαισιόδοξη Γαλλία θα ψηφίσει υπέρ του Εθνικού Μετώπου, ενώ η αισιόδοξη υπέρ του Μακρόν.
Η Λεπέν βολιδοσκοπεί τους αριστερούς ψηφοφόρους
Ο ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος «ενσαρκώνει την αλλαγή», σχολιάζει ο ψηφοφόρος του Μακρόν, Μάρκο Κακέ για τον 39χρονο πρώην υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας, ο οποίος έβαλε υποψηφιότητα απέναντι στα μεγάλα γαλλικά κόμματα, τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους και τους Σοσιαλιστές. Όπως λέει ο 42χρονος Παριζιάνος, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος» να μην εκλεγεί ο Μακρόν.
Λίγες ώρες νωρίτερα και μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά, η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Ο αντίπαλος της Λεπέν απεικονίζεται με αιχμηρά δόντια, σαν βαμπίρ. Ο Ζαν-Μισέλ, που έφτιαξε τα προεκλογικά πλακάτ κατά του Μακρόν, πιστεύει ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών οι Γάλλοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ «Παγκοσμιοποίησης για τους δισεκατομμυριούχους» με τον Μακρόν και «Προστασία των λαών» με τη Λεπέν. Όπως λέει ο 64χρονος συνταξιούχος, «νομίζω ότι μπορεί κανείς να είναι αριστερός και να ψηφίσει τη Λεπέν» και θεωρεί ότι «αν δεν αποκτήσουμε ξανά την ανεξαρτησία μας, τότε δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη».
Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου επιτέθηκε στον Μακρόν από το βήμα της συγκέντρωσης, χαρακτηρίζοντας το πρώην στέλεχος επενδυτικής τράπεζας ως εκπρόσωπο του χρηματοοικονομικού συστήματος. Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα δίνει περισσότερη έμφαση στην κοινωνική κατάσταση της Γαλλίας, αντί της σκληρής ρητορικής κατά της μετανάστευσης που βρισκόταν στο προσκήνιο προηγουμένως. Ξεκάθαρος στόχος της Λεπέν είναι να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει τον αριστερό υποψήφιο Ζαν-Λυκ Μελανσόν στον πρώτο γύρο. Ο τελευταίος, παρά το γεγονός ότι τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της Λεπέν, δεν κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν Μακρόν, με τον οποίο διαφωνεί στα θέματα της οικονομίας.
Διχάζει και ο Μακρόν
Το ότι και ο Μακρόν διχάζει τη Γαλλία φάνηκε και στις χθεσινές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς. Τα γαλλικά συνδικάτα δεν κατόρθωσαν να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο κατά της Λεπέν. Στις παραδοσιακές διαδηλώσεις ορισμένοι συνδικαλιστές καλούσαν σε ψήφο υπέρ του Μακρόν, άλλοι διαμαρτύρονταν κατά της Λεπέν, ενώ ορισμένοι δεν ήθελαν ούτε τον μεν ούτε τη δε.
Ορισμένοι Γάλλοι, όπως ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Ζεζύ, δεν θεωρούν ότι έχουν πραγματική επιλογή σε αυτές τις εκλογές, εκτιμώντας ότι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ «ακραίου φιλελευθερισμού και ακροδεξιάς». Όπως λέει, δεν είναι βέβαιος ότι θα ψηφίσει.
Παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν έχει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αρκετοί φοβούνται ότι η μεγάλη αποχή ενδέχεται να ευνοήσει τη Λεπέν. «Θα πάω να ψηφίσω. Είναι επικίνδυνη η αποχή», προειδοποιεί ο νεαρός άνεργος Τεό.
Πηγή: DW